Pro mnoho z Vás je to asi tradiční cukroví. My jsme je doma nikdy nedělali, zkoušela jsem je loni poprvé a rázem se do nich zamilovala. Křehké těsto, hodně nakyslé šťavnaté ořechové náplně a plno čokolády.
Išlské dortíčky (Ischler Törtchen) jsou tradiční rakouské čajové a vánoční pečivo. Vymysleli je v cukrárně Zauner v Bad Ischl v 19. století. V roce 1958 byly oceněny zlatou medailí na světové výstavě v Bruselu a tehdy asi začala jejich cesta do bříšek mlsounů nejen v Rakousku.
Křehké těsto na 35 kusů
250 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
165 g másla
40 g jemně mletých vlašských ořechů
1 žloutek
Všechny suroviny smícháme a krátce je zpracujeme na hutnější, ale kompaktní těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a dáme na 24 hodin odležet do ledničky.
Druhý den těsto rozválíme na plát silný cca 4 mm a vykrájíme z něj 70 koleček o ∅ 4,5 cm. Ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech. Pečeme cca 10 minut v troubě nahřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
Náplň
100 g vlašských ořechů + 35 půlek
100 g dětských piškotů
100 g másla
40 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
2 lžíce kyselejší marmelády (rybízová, meruňková, rakytníková)
4 lžíce tuzemského rumu
Ořechy položíme na plech vyložený pečicím papírem (oddělené 100 g a půlky na ozdobu) a dáme je péct na 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Zvýrazníme tím jejich chuť.
100 g ořechů a piškoty pomeleme najemno v mlýnku nebo rozsekáme ve food processoru. V míse je utřeme spolu s ostatními surovinami na jemnou pastu. Tu položíme mezi dva archy pečicího papíru. Válečkem rozválíme na plát silný 5 mm. Pečicí papír po stranách přehneme a dáme vychladit do ledničky minimálně na 2 hodiny, klidně i na celý den.
Spojování dortíčků
Z vychlazené náplně vykrájíme 35 koleček o ∅ 4,5 cm. Náplň klademe mezi dvě kolečka z křehkého těsta. Necháme dvě hodiny odležet.
Čokoládová poleva
200 g čokoládových čoček 54,5% (Callebaut 811)
1 lžíce kokosového oleje
35 kusů půlek vlašských ořechů
150 g čoček spolu s kokosovým olejem rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Vyjmeme z vodní lázně a za stálého míchání přidáváme postupně zbývající čočky. Čokoláda by se měla lesknout a lehce začít tuhnout.
Do takto připravené čokolády namáčíme dortíčky nebo je poléváme. Necháme zatuhnout. Zbývající čokoládu naplníme do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihneme malý rožek a postříkáme dortíčky ještě proužky čokolády. Ihned přilepíme půlku vlašského ořechu.