Vánoční jedlý dárek? Nebo cukroví?
Zbylo mi trochu praliné pasty z jiného receptu, tak jsem ji použila do jednoduchých lanýžů z čokolády a mascarpone. Část jsem obalila nejen v čokoládě, ale i krokantu. Druhou část jsem po obalení krokantem jen posypala. Za mě byla druhá varianta lepší, působila méně sladce. Rozhodně doporučuji do směsi zamíchat drcený bisquit, báječně v lanýžích křupe.
Praliné z vlašských ořechů
200 g vlašských ořechů
200 g krupicového cukru
1 lžíce vody
Vlašské ořechy nasekáme na menší kusy, rozložíme na plech a 15 minut je pečeme v troubě vyhřáté na 140°C.
Na pánvičce smícháme cukr s vodou a na mírném plameni zahříváme až se cukr rozpustí. Ve chvíli, kdy začne měnit barvu přidáme ořechy a za stálého míchání necháme ořechy obalit karamelem. Směs rozprostřeme na pečicí papír a necháme vychladnout.
Vychladlé ořechy rozlámeme na menší kusy, vložíme do food procesoru a při nejvyšší rychlosti krátce rozsekáme na jemnou drť – krokant. Odebereme si 250 g krokantu na obalování lanýžů a zbytek sekáme stále při nejvyšší rychlosti ve food processoru, dokud nevznikne pasta.
Suroviny na 30 kusů
250 g mascarpone
250 g čokoládových čoček 70,5% (Callebaut 70-30-38)
1 lžíce likéru Amaretto
100 g praliné
20 g drcený bisquit
Mascarpone necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je během 4 minut vyšleháme, aby se provzdušnilo. Těsně před šleháním mascarpone rozpustíme 250 g čokolády v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a necháme ji lehce prochladnout. Čokoládu spolu s praliné, likérem a drceným bisquitem zamícháme jen zlehka vařečkou do mascarpone. Směs dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
Ze ztuhlé směsi odkrajujeme malou lžičkou kousky, z kterých tvarujeme lanýže. Je potřeba pracovat rychle, protože směs rychle teplá a rozpouští se. Kuličky uložíme opět na 2 hodiny (klidně i na celou noc) do ledničky.
Na obalování
200 g čokoládových čoček 54,5% (Callebaut 811)
250 g krokantu
200 g čoček roztopíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Vyjmeme z vodní lázně a za stálého míchání přidáváme postupně zbývající čočky. Čokoláda by se měla lesknout a lehce začít tuhnout.
Lanýž si napíchneme na špejli nebo dvouzubou vidličku, obalíme v čokoládě, necháme jej lehce okapat a následně obalíme v krokantu. Klademe k zatuhnutí na podložku vyloženou pečicím papírem.