Velekřehké čokoládové máslové sušenky. Úplně se rozpouští na jazyku 🙂 Vzala jsem je vyfotit na výlet na rozhlednu Výhon nad Židlochovicemi a přežily ji jen tak tak, málem z nich byla sušenková drť. Takže na takové eskapády nejsou moc vhodné, ale směle se můžou vyjímat mezi cukrovím na Vánočním stole.
Suroviny na cca 25 sušenek
250 g másla
100 g moučkového cukru
2 malé bílky „S“
300 g hladké mouky
špetka soli
150 g čokoládových čoček 70,5% (Callebaut 70-30-38)
Máslo spolu s cukrem třeme v robotu 10 minut, vznikne nadýchaná světlá masa.
Během tření másla rozpustíme 100 g čokolády ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Vyjmeme z vodní lázně a za stálého míchání přidáváme postupně zbývající čočky. Čokoláda by se měla lesknout a lehce začít tuhnout. Nesmí se přidávat k máslu příliš teplá.
Do utřeného másla s cukrem vetřeme bílky jeden po druhém, roztopenou čokoládu a jako poslední mouku promíchanou se solí.
Těsto naplníme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (použila jsem Wilton 1M) a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme kolečka. Takto připravený plech dáme minimálně na hodinu do ledničky, lépe na celou noc.
Pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
Poleva
250 g čokoládových čoček 54,5% (Callebaut 811)
200 g čoček roztopíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Vyjmeme z vodní lázně a za stálého míchání přidáváme postupně zbývající čočky. Čokoláda by se měla lesknout a lehce začít tuhnout.
Do takto připravené čokolády namáčíme vychladlá kolečka, odkládáme na mřížku a necháme zatuhnout.
V uzavřené nádobě vydrží až 14 dnů.
vyzkoušela jsem z 1/2dávky, chuťově výborné. Po vytažení plechu z lednice a vložení do trouby se věnečky roztekly. Nevíte, kde se mohla stát chyba, Ingredience jsem dodržela, dle popisu se bílek nešlehá, ale vmíchá se tekutý. Pekla jsem v troubě bez horkovzduchu na 180.
děkuji
radmila
Dobrý den, ano, bílek se nešlehá, jen se vmíchá. Upřesním ještě v receptu, že by to měly být malé bílky. Směs, kterou jste stříkala na plech byla hodně řídká nebo ne? Čokoláda by se do másla měla přidávat, až bude lehce začínat tuhnout, je potřeba ji po rozpuštění nějaký čas míchat. Také to doplním ještě do receptu. Možná potřebovaly ještě větší čas v ledničce?