
O víkendu jsme si udělali rodinný výlet s bratrem, dětmi a psiskem do Moravského krasu. Kateřinská jeskyně, pěšky Macocha a zpět na Skalní mlýn lanovkou a vláčkem, což se děckám líbilo nejvíc. Kateřinská jeskyně sice nemá tak bohatou krápníkovou výzdobu, jako třeba Punkevní, ale zase je v ní úžasná akustika, koncerty, které tam pořádají, musí být úžasné.
Na pěší výšlap na Macochu jsem děckám upekla vajíčka z máslového těsta slepovaná rakytníkovým džemem. Překvapivě nad nimi nekroutily nosem, ale všechny je snědly, spolu s Australankou Toňou, která jimi také nepohrdla.
Na cca 40 vajíček
275 g hladké mouky
200 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
rakytníkový džem
moučkový cukr na ozdobu
Mouku prosejeme spolu s cukrem, přidáme vychlazené máslo a vše utřeme v robotu na hladké těsto. Vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně dvě hodiny, ale klidně i celou noc, vychladit v ledničce.
Vychlazené těsto lehce zpracujeme v rukou na vále a rozválíme na plát silný 5 mm. Vykrajujeme vajíčka, u poloviny z nich vykrojíme ve středu kuřátko nebo zajíčka. Vajíčka klademe v menších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Použila jsem vajíčka o výšce 5 cm.
Pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 10 minut. Po upečení necháme sušenky vychladnout na plechu.
Vajíčka s vykrojeným obrázkem poprášíme cukrem. Vždy plné a vykrojené vajíčko slepíme rakytníkovým džemem.
V uzavřené nádobě uchováváme 14 dnů.









