Tenhle koláč je fakt luxusní, zvlášť pro milovníky máku! Klidně jej můžete vydávat i za lehčí dort. 🙂 Ve šlehaném citronovém korpusu pěkně křupe mák a barvu mu dodává jemně strouhaná mrkev, která v něm není nijak výrazně cítit. Pomazaný je vysokou vrstvou krému z mascarpone a přírodního sýru a navrch citronovým krémem. Osvěžující, nadýchané…
My si s ním udělali piknik cestou z kvetoucího mandloňového sadu u Hustopečí, kam jsme letos vyrazili poprvé. Záměrně v týdnu s předpokladem, že tam nebude tolik turistů a i tak jich tam na mě bylo docela dost. 🙂 Ani si nechci představovat, jak to tam vypadalo o víkendu, podle toho, jak je celý sad zdusaný a plný odpadků, to muselo být hotové peklo. To, že někdo není schopen si plechovky od piva, láhve a obaly od svačinek odnést zase dolů a tam je vyhodit do popelnice fakt nepochopím. Popravdě to byl docela smutný pohled.
Suroviny na koláč
120 g másla
1 citron
150 g mrkve 2 vejce
90 g krupicového cukru
špetka soli
120 g hrubé mouky
20 g celého modrého máku
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
máslo a mouka do formy
Boky koláčové formy o ∅ 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, na dno položíme kolečko pečicího papíru.
Máslo rozpustíme v kastrolku a necháme chladnout.
Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a ještě ji posekáme nožem, aby byla opravdu hodně jemná. Vymačkáme citronovou šťávu.
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno na struhadle. Mouku promícháme s mákem, práškem do pečiva, jedlou sodou a citronovou kůrou.
Celá vejce spolu s cukrem a solí šleháme 10 minut do pěny. Poté k nim za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné prochladlé máslo a citronovou šťávu. Stěrkou do směsi zamícháme suché suroviny a jako poslední nastrouhanou mrkev.
Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 25 minut v troubě nahřáté na 180°C s ventilátorem.
Krém
250 g mascarpone
200 g cream cheese
70 g moučkového cukru
Během pečení vyšleháme mascarpone se sýrem a cukrem do hladkého krému. Dáme chladit do ledničky.
Zdobení
4 lžíce lemon curd
jedlé květy nebo lístky meduňky citronové
Vychladlý korpus vyjmeme z formy, vršek pomažeme mascarpone krémem, na něj rozetřeme lemon curd a špičkou nože uděláme spirálky, aby se oba krémy propojily. Dozdobíme jedlými květy nebo lístky meduňky.
Dělala jsem…. a musela hned upéct druhý… ten mák jak tam křupe….uááááá, ta chuť je úžasná…i lemon curd se povedl, i když i na ty dva koláče by stačil z poloviční dávky… ale dnes udělám třetí, tak se bude lemon hodit… díky za recept, moc ráda u Vás čerpám inspiraci.