Po dlouhé době se mi do rukou dostalo aktuální číslo časopisu Sweet Dreams, který vychází v německy mluvících zemích. Hned mě v něm zaujala tato bábovka ze sladkých brambor čili batátů, a protože ty má ráda i ma malá neteř, kterou jsem o víkendu hlídala, tak jsme ji společně upekly.
Určitě se zařadí k našim nejoblíbenějším bábovkám, protože je fakt báječná. Vláčná, vlhká, není příliš sladká. Napište mi, jak chutnala Vám.
Suroviny na bábovku
300 g batátů (přibližně dva větší)
190 g změklého másla
250 g třtinového cukru
špetka soli
4 vejce
80 ml plnotučného mléka
80 ml tuzemského rumu
400 g hrubé mouky
130 g nadrobno nasekaných blanšírovaných mandlí
1 lžička prášku do pečiva
1½ lžičky mleté skořice
2 lžíce kakaa
máslo a strouhanka do formy
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Větší formu na bábovku vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou.
Batáty den předem uvaříme do měkka ve slupce. Lehce prochladlé je oloupeme a rozdrtíme vidličkou na pyré.
Mouku promícháme s mandlemi, práškem do pečiva a skořicí.
Máslo s cukrem a špetkou soli utřeme do pěny, třeme cca 10 minut. Následně do něj vetřeme vejce jedno po druhém, dokud se to předchozí nezapracuje. Následně vmícháme mléko, rum a pyré z batátů. Jako poslední do těsta zapracujeme mouku s ostatními sypkými surovinami.
Polovinu těsta poklademe lžící po celé ploše připravené bábovkové formy. Do druhé poloviny těsta zamícháme kakao a těsto navršíme na světlé.
Pečeme 70 minut v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem. Zda je upečená, zjistíme špejlí, pokud zůstane po vytažení čistá, je hotovo. Po upečení necháme bábovku ve formě 20 minut chladnout a pak ji opatrně vyklopíme na rošt.
Ke konci pečení a během chlazení bábovky ve formě si připravíme mandlovou posypku a skořicovou polevu.
Mandlová posypka
30 g mandlových plátků
20 g moučkového cukru
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky kakaa
Na pánvi smícháme všechny suroviny a pomalu je zahříváme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Trvá to jen chvilku. Ihned z pánve vyklopíme na pečicí papír a necháme chladnout.
Skořicová poleva
150 g moučkového cukru
30 g másla
10 ml mléka
10 ml tuzemského rumu
½ lžičky mleté skořice
Máslo s mlékem ohřejeme v kastrůlku, prosátý cukr promícháme se skořicí. Mléko s máslem a rumem přidáme k sypkým surovinám a třeme 10 minut, dokud se všechny suroviny nepropojí a nevznikne hustá poleva.
Bábovku ihned po vyklopení z formy, když je ještě teplá, polijeme polevou a ozdobíme mandlovou posypkou. Necháme ji vychladnout na roštu, až poté ji krájíme.