Prosincová degustace vín schovaná za uzení už je dávno za námi, a já se konečně dostala k napsání receptu na makový koláč, který jsem tam tentokrát vzala, abychom se necpali jen klobásami, uzeným sýrem a hovězím po burgundsku. Vepřové klobásky, které jsem vyráběla na uzení už podruhé, se prý moc povedly, dokonce nebyly suché jako předloni, ale u mě zvítězil stejně tento makový koláč. Maku je v něm totiž tolik, že uspokojí každého závisláka! 🙂
Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
70 g ledové vody
Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, ledovou vodu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vyválíme plát a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm, přitlačíme jej k okrajům formy a na horní hraně seřízneme. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, poté sundáme zátěž a dopečeme dalších 10 minut.
Náplň
250 g modrého máku
150 g moučkového cukru
15 g bramborového škrobu
300 ml kysané smetany
4 vejce
šťáva z ½ citronu
2 lžíce švestkových povidel
Mák pomeleme a promícháme jej s cukrem a bramborových škrobem. Přidáme vejce, kysanou smetanu a citronovou šťávu a vše promícháme. Předpečený korpus potřeme povidly. Na ně nalijeme makovou masu. Koláč pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 175°C.
Drobenka60 g másla
60 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
1 lžička skořice
Během pečení si připravíme drobenku. V misce zpracujeme dohromady máslo s moukou, cukrem a skořicí, až se tvoří drobky.
Po 15 minutách pečení koláče na něj nasypeme drobenku a pečeme ještě dalších 25 minut, dokud se drobenka nezbarví dozlatova. Koláč necháme vychladnout ve formě.
Recept na klobásky nebude, nezapsala jsem si suroviny 🙁
Dobry den, kolac vypada krasne, ale muzu poprosit o recept na klobasy, kvuli kterym jsem zapomnela, ze se jedna o recept na kolac? Vypadaji naprosto naramne. Moc dekuji!
Je lepší až druhý den po odležení.
Dobrý den, je lepší koláč podávat po upečení a vychladnutí nebo až po odležení třeba druhý den? Děkuji.
Koláč je naprosto famózní! Díky za recept, připisuji do zlatého fondu…:)
Jana
No tak ten musím upéct! Děkuji za recept.
Vypadá skvostně! Díky za recept.
Vypadá lákavě a je přitažlivě nafocený.