Už je to víc jak měsíc, co jsme byli na horách v Jeseníkách, a já se konečně dokopala napsat recept, ke kterému tam vznikly fotky. Oslava narozenin si žádala dort, tak jsem tam jeden přivezla. V únoru bohužel není moc čerstvého ovoce, navíc musel vydržet dlouhou cestu, tak vznikl tento z ořechového korpusu, proložený ořechovým a čokoládovým krémem a celý zasypaný opraženými ořechy. Díky medu dort krásně voněl a připomínal medovník. Byl hodně velký a vydatný, tak nám vydržel téměř celý týden. Den ode dne byl čím dál lepší, naležení mu vyloženě prospívalo!
Suroviny na korpus
2 velká vejce
150 g krupicového cukru
2 lžíce medu
300 g hladké mouky
100 g jemně mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžíce jablečného octu
špetka soli
Mouku smícháme s kakaem, vlašskými ořechy a solí.
Celá vejce šleháme i s cukrem cca 10 minut do světlé nadýchané pěny (metličkou na sníh). Přidat med a zašlehat. Ve skleničce smíchat sodu s octem, bude to velmi pěnit. Ihned přilít k vyšlehané pěně, přidat suché suroviny a dobře umíchat. Vznikne lepivé hustší těsto.
Těsto vyklopit na dobře pomoučený vál a rozdělit jej na čtyři stejně velké díly. Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Dvě části těsta rozválíme a vložíme do připravených forem. Případně těsto můžeme do forem jen rozmačkat, pokud by se Vám moc lepilo. Pečeme 7 až 10 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje, v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Korpus musí být po upečení měkký a ne moc vysušený. Upečené korpusy ihned opatrně vyjmeme z formy a stejně připravíme další dva pláty.
Čokoládový krém
500 ml mléka
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
2 žloutky (bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
50 g třtinového cukru
100 g hořké čokolády (70%)
200 g másla
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
Polovinu mléka ohříváme s třtinovým cukrem ve větším rendlíku. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k ohřátému mléku. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Do něj zamícháme rozpuštěnou čokoládu. Přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout.
V misce nebo robotu vyšleháme máslo do pěny a za stálého šlehání k němu přidáváme po lžících vychladlý puding. Šleháme cca 10 minut, dokud nevznikne hladký krém.
Ořechový krém
500 ml mléka
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
100 g jemně mletých vlašských ořechů
2 žloutky (bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
50 g třtinového cukru
200 g másla
Polovinu mléka ohříváme s třtinovým cukrem ve větším rendlíku. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem, na závěr jen krátce zašleháme ořechy. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k ohřátému mléku. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout.
V misce nebo robotu vyšleháme máslo do pěny a za stálého šlehání k němu přidáváme po lžících vychladlý puding. Šleháme cca 10 minut, dokud nevznikne hladký krém.
Skládání dortu
3 lžíce hrubě mletých nebo nasekaných vlašských ořechů
8 lžic portského vína
Vlašské ořechy necháme lehce opražit na sucho na pánvičce.
První plát si upneme do dortové obruče a pokapeme jej dvěma lžícemi portského vína, na něj rozetřeme polovinu ořechového krému, ten přikryjeme druhým plátem, který opět pokapeme portským vínem, na něj rozetřeme polovinu čokoládového krému. Takto pokračujeme i s dalšími dvěma pláty. Čokoládový krém nahoře uhladíme a posypeme opraženými vlašskými ořechy.
Dort necháme minimálně dvě hodiny vychladit v ledničce a poté jej vyjmeme z dortové obruče.
Podávat ideálně jeden až dva dny odležený.
Tento dort je vynikajici. Diky za recept 🙂