Další dobrota z lišek. Jednoduchá a rychlá. Hodí se k minutkovým masům, těstovinám nebo kluskám (bramborové knedlíky ze Slezska – recept někdy příště). Lišky můžete nahradit jinými houbami, třeba hříbky. Inspirací mi byl recept ze stránky Kwestia smaku.
Na 4 porce
400 g hub – liška obecná
1 menší cibule
2 stroužky česneku
80 g másla
2 lžíce olivového oleje
50 ml bílého suchého vína
80 ml sladké smetany
2 lžíce nasekané zelené petrželky
1 lžička citronové šťávy
sůl, čerstvě mletý pepř
Lišky očistíme, omyjeme a osušíme, větší houby rozkrojíme. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek rozetřeme nebo nasekáme na malé kousky.
Polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje roztopíme na větší hlubší pánvi. Do horkého tuku hodíme cibuli a necháme ji zesklovatět, přidáme česnek a po minutě bílé víno – 2 minuty necháme redukovat. Poté přidáme zbylé máslo, olej a houby a smažíme 5 minut. Přilijeme smetanu a přidáme nať z petrželky a vaříme 2 minuty, kdy omáčka trochu zhoustne. Na závěr dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Dobrý den, letos bohužel lišky vůbec nebyly, tak jsem se chtěla zeptat, zda se dá omáčka omáčka uvařit i ze zavařených lišek?
Netuším.
Výborná záležitost, moc jsme si pochutnali.
No taky bych si dala, ale letos jsem nějak neměla na lišky štěstí.
Já jen malou připomínku – lišky jsou nejhorší z hub! Vážou na sebe ty nevětší škodliviny z přírody. Raději hlívu nebo žampiony, ty čistí organismus a hlíva je protirakovinná . J.
No jo, ale jsou strašně dobré!
OK, tak dobrou chuť!
Více na : http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2459460
J.
Moje omluva – nesprávně jsem napsala lišky (nejsem "houbolog"- můj omyl) – myslela jsem kuřátka, jako dítě jsme pod tím názvem sbíraly lišky – až podle obrázku jsme poznala můj omyl, nic méně rozhovor na radiu – viz odkaz výše – je velmi zajímavý! Doporučuji. J.
Ačkoli houbové omáčky moc nemusím, tahle má francouzský půvab a opravdový šmrnc. Teda, člověk je pár dní bez internetu a tady je taková nálož dobrot, lákajících k vyzkoušení! O víkendu musím nutně do lesa!
omáčka z lišek.. to zní trošku děsivě 😀
ovšem vypadá krásně 🙂
já houbové omáčky moc nemusím.. z hub jím jen pečené žampiony nebo dřív jsem jedla řízky