Vinobraní už mám několik let spojené s Bořeticemi a vinohrady Oty Ševčíka. Letos jsem se k němu otočila hned třikrát a pomáhala posbírat Veltlín, Šeďák, Chardonnay, Rýňák, jen ty mé nejoblíbenější odrůdy – Neuburg a Pinot noir mi letos nevyšly. Už se těším, jak je budu v průběhu roku ochutnávat a sledovat jejich vývoj 😉
Sladkou svačinu během sbírání jsem si vzala na starost já. Právě dozrávaly pozdní jablka a ořechy, tak jsem upekla tento jednoduchý koláč z ořechového těsta. Je nadýchaný, vláčný a nádherně voní.
Suroviny
4 vejce
200 g másla
200 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
320 g hrubé mouky
80 g mletých vlašských ořechů
1 sáček kypřícího prášku
⅜ l mléka
3 kyselejší jablka
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm nebo čtvercové formy o stranách 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme z nich, spolu se špetkou soli, tuhý sníh. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně do něj vetřeme žloutky, jeden po druhém.
Mouku promícháme s ořechy a s kypřícím práškem. Spolu s mlékem ji zamícháme do utřeného másla. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh.
Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců, nakrájíme je na tenké plátky. Těsto nalijeme do formy a poklademe na něj ovoce. Pečeme 30 až 45 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout ve formě.
Před podávání poprášíme moučkovým cukrem.