Právě kvetou fialky, které jsou jedlé a velmi dobré, tak šup na výlet! 🙂 Můžete si z nich udělat třeba tento nadýchaný lehký nepečený cheesecake z ricotty.
Suroviny na korpus
160 g celozrnných nebo máslových sušenek
75 g másla
Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.
Fialková náplň
400 g ricotty
100 g kysané smetany
3 lžíce fialkového sirupu
1 lžíce moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
15 květů violky vonné
10 g želatiny
12 kandovaných květů violky vonné na ozdobu
Želatinu dáme nabobtnat na 10 minut do studené vody, připomíná pomačkaný igelitový pytlík. Z květů violky vonné obereme okvětní lístky.
Ušleháme ricottu s fialkovým sirupem a cukrem, přilijeme k ní smetanu a šleháme dále, dokud nevznikne hustý krém. Do kastrolku odebereme jednu lžíci ricottového krému, přidáme vymačkanou želatinu a na mírném plameni ji rozpustíme. Rozpuštěnou želatinu spolu s okvětními lístky zamícháme do vyšlehané ricotty. Směs nalijeme na připravený korpus. Uhladíme na povrchu a dáme chladit minimálně na dvě hodiny, ale nejlépe celou noc, do ledničky.
Před podáváním ozdobíme kandovanými květy violky vonné.
Uplne som prepadla fialkam. Tento cheesecake si musím urobiť, vyzera fantasticky. Ako robis kandizovane fialky, mne sa nepodarili.
Podle receptu v odkazu.