Taková normální neděle 🙂 Výlet v zimě a dešti na víno a grilování do Blanska. Celé to zní absurdně.. do Blanska… na víno! Přitom jsem si ve vinotéce u Adama pošmákli na takových dobrotách, jako je legenda maďarských autentistů Iványi Zsófi, na jehněčí panence, hovězím pupku a kachních prsou. Protože pár místních Divočáků slavilo narozeniny, ale nejsou moc na sladké, tak jsem jim udělala dort z čokoládového korpusu s čokoládovým krémem a soleným arašídovým máslem. Tak na zdraví, Divočáci! 😉
Korpus
4 vejce
3 žloutky
80 g krupicového cukru
40 g kakaa
80 g hladké mouky
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
Mouku prosejeme s kakaem. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je na pevný sníh, po lžících do nich zašleháme cukr, následně jeden po druhém žloutky. Vařečkou nebo stěrkou do těsta opatrně zamícháme mouku.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Upečený korpus necháme vychladnout ve formě. Můžeme jej upéct klidně den předem.
Bezé
3 bílky
100 g třtinového cukru
1 lžíce kakaa
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem.
K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících třtinový cukr (vždy se musí dobře zašlehat), následně jen velmi krátce zašleháme kakao, škrobovou moučku a citronovou šťávu.
Sníh rovnoměrně rozprostřeme po celé formě. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C bez ventilátoru, následně snížíme teplotu na 100°C s ventilátorem a sušíme dalších 20 minut.
Po upečení necháme vychladnout ve formě.
Čokoládový krém
200 g hořké 70% čokolády
160 g smetany ke šlehání
70 g změklého másla
Čokoládu nasekáme na malé kousky a dáme do misky. V kastrolku ohřejeme 100 g smetany ke šlehání (nesmí začít vařit) a horkou ji nalijeme na čokoládu. Počkáme 30 sekund a směs důkladně rozmícháme. Vznikne lesklá a hladká krémová směs. Dáme vychladit do ledničky, kde směs ztuhne.
Před skládáním dortu máslo utřeme do pěny a postupně do něj zašleháme čokoládovou směs. Nakonec opatrně zamícháme šlehačku ze 60 gramů smetany ke šlehání.
Arašídový krém
150 g arašídového másla (crunchy)
50 g másla
40 g moučkového cukru
1 lžíce medu
½ lžičky skořice
½ lžičky mořské soli (nejlépe vločky)
125 g mascarpone
Máslo vyšleháme s cukrem a medem do pěny. Přidáme skořici, mořskou sůl a mascarpone a krátce šleháme, dokud se vše nepropojí.
Skládání dortu
3 lžíce fíkové marmelády
2 čerstvé fíky
1 lžíce kaštanového medu
lístky šalvěje
Korpus vodorovně prořízneme na 2 poloviny. Jednu polovinu uzavřeme do dortové obruče a potřeme ji fíkovou marmeládou a čokoládovým krémem, přikryjeme druhou polovinou korpusu. Na něj rozetřeme arašídový krém, ten přikryjeme plátem bezé. Dort dáme vychladit na dvě hodiny do ledničky. Před podáváním rozřízneme fíky na osminky, poklademe je do středu dortu, posypeme lístky šalvěje a pokapeme medem.
Děkuji, dort budu péct zítra, tak tam dám 60 g. 🙂
Dobrý den, mohla byste mi prosím upřesnit, jak je to se smetanou ke šlehání u čokoládového krému? V prvním odstavci píšete, že se ohřeje 100 g smetany a ve druhém se vyšlehá šlehačka také ze 100 g smetany. Dohromady to je 200 g smetany ke šlehání, v ingrediencích je ale celkem 160 g!? Možná jsem to jen špatně pochopila. Prosím, kolik se kdy použije smetany?
Má tam být jen 60 g, ale když tam dáte 100, tak se nic nestane 🙂
Nemá ísť do korpusu prášok do pečiva? Robila som podľa vás, ale teda nebolo čo prekrojiť 🙁 takže som musela urobiť ešte 1 korpus moja klasika piškóta. Bezé som robila s kokosovým cukrom a super sa vyšľahal.
Ne, prášek do pečiva jsem nedávla, ale musíte mít dobře vyšlehaná vejce.