Jak naštvat želvy? Přemluvíte souseda, aby si hned vedle Vás postavil naddimenzovaný dům s velkou bílou stěnou do Vašeho dvora, z dvora uděláte výběh pro želvy, postavíte jim do něj štafle, na ně projektor, počítač, reprák. Vedle lavičku a kamarády, počkáte až se setmí, a soukromé letní kino může promítat. Místo popcornu moravské chipsy, tedy škvarky, a třeba tenhle quiche s liškami. Želvám se kupodivu Big Lebowski nelíbil, asi nemají smysl pro humor, a raději si zalezly pod keř.
Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do koláčové formy o ∅ 26 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Náplň
200 g lišek
1 vrchovatá lžíce másla
1 stroužek česneku
120 g cheddaru
60 g měkkého kozího sýru
3 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
25 g sýru Gran Moravia
sůl
pepř
Lišky očistíme a větší překrojíme na polovinu. Na pánvi roztopíme máslo a přidáme česnek nakrájený na plátky. Krátce orestujeme, přidáme houby, špetku soli a restujeme další 4 minuty.
Cheddar nastrouháme na struhadle s většími očky a nasypeme jej na předpečený korpus, na něj rozložíme lišky a rozdrobíme kozí sýr. Žloutky vyšleháme metličkou se smetanou, osolíme je a opepříme a nalijeme na koláč. Jeho povrch posypeme Gran Moravií.
Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Po upečení necháme lehce vychladnout ve formě a podáváme. Koláč se může jíst také úplně studený.