Nějak to letí a dnes je to právě rok, co jsem na „Laskominách“ zveřejnila první recept. Za ten rok jich tu přibylo dalších 140. Děkuji Vám, že blog tak hojně navštěvujete, do dnešního dne je to téměř 67 000 zhlédnutí, a za mnoho komentářů. Snad se Vám recepty líbí a na „Laskominy“ se budete i nadále rádi vracet.
Dnes neslaví jen „Laskominy“, tento dezert si oblíbila i má kamarádka, tak všechno nejlepší, Vendulo!
Tento recept je variací na můj oblíbený Lemon meringue pie, jen jsem tentokrát zvolila mini verzi, která vypadá slavnostněji. Křehký košíček plný lehkého, svěžího, citronového krému a na něm sladká sněhová pusinka ozdobená citronovou kůrou.
Těsto na 14 košíčků
175 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 30 minut do ledničky.
K pečení košíčků jsem použila silikonové formičky na muffiny o ∅ 4 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba klasické formičky na košíčky.
Z těsta vyválíme váleček a ten rozdělíme na 14 dílů. Každý díl namačkáme do formičky tak, aby těsto pokrývalo i celé její stěny. Těsto na dně formiček propícháme vidličkou. Do každé formičky položíme na těsto papírový košíček a do něj nasypeme zátěž (fazole, hrách, keramzit). Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Poté odstraníme papírové košíčky a dopečeme ještě 5 minut. Po upečení těsto necháme ve formičkách úplně vychladnout.
Citronová náplň
125 ml šťávy z citronu
nastrouhaná kůra ze dvou citronů
šťáva z jednoho pomeranče
20 g bramborového škrobu
100 g třtinového cukru
85 g másla
3 žloutky
1 vejce
V hrnci se silnějším dnem rozmícháme bramborový škrob s cukrem, kůrou a šťávou z citronů. Pomerančovou šťávu doplníme do 200 ml vodou a rovněž přilijeme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo nakrájené na menší kousky. Následně do směsi vmícháme 3 žloutky a jedno celé vejce. Vrátíme na sporák a na středním plameni mícháme, dokud směs nezhoustne. Teplým citronovým krémem naplníme vychladlé košíčky z křehkého těsta a necháme vychladnout.
Bílkový sníh
3 bílky
150 g krupicového cukru
1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
Bílky vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících cukr (vždy se musí dobře zašlehat), jako poslední zašleháme bramborový škrob. Vyšlehaný sníh s cukrem musí být hodně pevný.
Bílkový sníh naplníme do zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme jej na každý košíček. Pečeme 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 140°C se zapnutým ventilátorem. Po upečení musí být bílková pěna na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná. Podáváme vychladlé.
Citronová kůra na ozdobu
1 citron
3 lžíce krupicového cukru
50 ml vody
Citronovou kůru ostrouháme tak, aby vznikly dlouhé proužky, nejlépe škrabkou na citrusy. Kůru spolu s cukrem a vodou dáme povařit na 10 minut a scedíme ji. Kůru dáme osušit na papírovou utěrku.
Nové přírůstky do kuchyně |
Výborné, pochvala ode všech na které zbylo. Jen sníh mi lehce popraskal a propadl se, nevíte kde byla chyba? Děkuji
Sníh byl pravděpodobně špatně vyšlehaný, mohl být přešlehaný.
Brácha si něco takovédleho objednal k narozeninám a protože už jsem to dlouho chtěla vyzkoušet, neváhala jsem. Jsou dobré, jen mám pocit, že v krému je cítit ten škrob. Ale použila jsem kukuřičný místo bramborového, může to být tím?
Je jedno, zda se použije bramborový nebo kukuřičný a cítit tam trochu musí být, jen ta chuť nesmí převládat. Možná jste to málo povařila nebo málo ovocné šťávy?
Ta chuť určitě nepřevládá. Ovocné šťávy bylo dost (ani jsem pomeranč nemusela doplňovat vodou), příště zkusím ještě chvíli vařit. Ale jinak je to dobrý recept. Bráchovi taky chutnalo
Naprostá nádhera, musím je vyzkoušet!
U mě na blogu máš překvapeníčko 🙂
Moc, moc děkuji!
Zrovna dneska jsem Tvůj blog objevila a řadím si ho hned mezi své oblíbence. Máš krásné fotky a zajímavé recepty. Gratuluju k výročí!
Děkuji, pochvala vždy potěší! 🙂
Mlsně hledíme na Tvé stránky a zanechali jsme jejich stopu ve vídeňském iStylu. Jitka a Zenon
Rok se s rokem sešel,
kdo chtěl ten si našel,
laskominu podle přání
a všem dalším nic nebrání,
nadnášet se v pěnách lehkých,
obalit se v mandlích sladkých,
užívat si všech těch chutí,
jenž k návratu všechny nutí .
V čokoládách hebkých,
pak slastně rozpouštět se,
či rolovat se líně
v sametovém (křehkém) těstě
Zalíti se želatinou, jež tak božsky chutná,
stejně jak ta poleva – hustá, temná, hutná,
v sobertech jak samet
nechat se pak zchladit,
či v náplních vonných,
..ani to nemůže vadit.
Zapadnouti do všech krému a přitom nemíti trému dík návodu dobrému.
BUĎ I TY KONZUMENT ZÁVISLÝ NA TOM CO MARYNA VYMYSLÍ!!
Iva
Tak to mě dojalo :-), díky.
Skvostné!
http://mamou-stylove.blogspot.cz/
Díky
Pane jo, ty knížky bych brala taky 🙁 🙁 Mám jen české knížky, to není ono .. tyhle cizí jsou prostě lepší 😀
Jinak gratulace k "ročnímu" výročí zde na laskominách, doufám že tu bude i nadále tolik božích receptů 🙂
Knihy jsou nádherné, ale kamarádka, která se mi s nimi táhla z Anglie, mě docela proklínala.
Věřím tomu, ale já bych ji za to líbala nohy tak měsíc 😀 🙂 Někoho takového bych brala taky .. 🙁
Já ji za to upekla nějakou laskominu 🙂
Košíčky jsou opravdu moc krásné 🙂
Díky.
Teda Mary, tebe by měli zakázat! Alespoň takhle po ránu, vždyť to se nedá, taková svěží nádhera se sladkou bílkovou čepicí a člověk k tomu jako má ukusovat chleba s cuketovou pomazánkou a nezbláznit se? Letošní léto nějak na pečení peču, ale musím to napravit!
🙂 Kdy mám tedy přidávat další recepty, abych Tě tak netrápila?
Tak nějak v době po pořádném obědě zakončeném nějakým dobrým dezertem 🙂 Ale jak se znám, tak bych z tvých nádherných fotek amlsných receptů zase velice rychle vytrávila 🙂