Zazvonil zvonek a mládenec na mopedu mi přivezl krásná jablíčka a k tomu několik limonád od F.H. Prager. Doma navíc žadonili o nějakou buchtu, tak jsem tu skvělou zásilku hned využila. Jednoduché máslové těsto se sycenou jablečnou limonádou a jablky právě voní z trouby, tak doufám, že než dopíšu recept a upravím fotky, zjistím, že i skvěle chutná 🙂
Suroviny
100 g másla
80 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
2 vejce
200 g hrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
150 ml sycené jablečné limonády (např. Pragomošt)
2 větší jablka
špetka soli
Dortovou formu o ∅ 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků spolu se solí vyšleháme pevný sníh. Máslo utřeme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme žloutky a třeme, dokud nevznikne světlejší hutná pěna. Do ní zamícháme mouku a limonádu a na závěr jen velmi z lehka bílkový sníh. Těsto rozprostřeme rovnoměrně ve formě a na povrchu uhladíme. Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme z nich jádřinec. Každou čtvrtku nakrájíme podélně na plátky tak, aby se úplně nerozpadla, jen lehce rozevřela. Jablka poklademe na povrch koláče a jemně je posypeme třtinovým cukrem.
Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené, zjistíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Genialni
Vypadá krásně, jablečné koláče a jablka obecně mám moc ráda 🙂 Jinak zkoušela jsem podle vás fialkové želé, dopadlo dobře akorát na mě je to moc sladký :/ 🙂