Čistě žitný kváskový chléb s dýňovými, slunečnicovými a lněnými semínky. S velmi měkkou střídou i kůrkou. Inspirace od Tatter.
Suroviny
300 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)
325 g žitné hladké chlebové mouky
12 g soli
30 g vyloupaných dýňových semínek
30 g vyloupaných slunečnicových semínek
10 g lněných semínek
200 až 250 g vlažné vody
Prosátou mouku promícháme se solí, přidáme část vody a zbývající suroviny a krátce uhněteme řidší lepivé těsto. To necháme je 30 minut odstát. Formu na chleba nebo biskupský chlebíček vymažeme olivovým olejem a vysypeme otrubami. Přendáme do ní těsto, to na povrchu uhladíme, potřeme olivovým olejem a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme kynout 3 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Formu můžeme dát také na celou noc do ledničky.
Před pečením nahřejeme troubu na 260°C. Na spodní příčku umístíme plech s vařící vodou a nad něj na další příčku formu s chlebem. Pečeme 20 minut při teplotě 230°C, následně vytáhneme plech s vodou a pečeme dalších 30 minut při teplotě 190°C. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.
Upečený chleba opatrně vyklopíme z formy, zabalíme do plátěné utěrky a necháme jej 20 hodin odležet.
Dobrý den, mohu se zeptat, co znamená 300g aktivního kvásku? Pochopila jsem to správně tak, že vezmu lžíci kvásku z lednice, přidám 150g vody, 150g mouky, smíchám a nechám 12 hodin pracovat? Děkuji, Alena
Ne 12 hodin, ale 3 hodiny a můžete dělat těsto na chleba.
Dobrý den, můžu se Vás prosím zeptat, odkud máte tu černou mřížku? Přesně takovou bych totiž "nutně" potřebovala 🙂 Děkuji vám!
Tu mám z Anglie, firma Tala.
Děkuji 😉