Osmý recept na boží milosti na blogu a opět z rodinného archivu. Tyto velejemné, křehoučké a lehoučké jak pírko, ale nekřupavé, jsou od tety Zdeny z Kostic. Poprvé jsem většinu práce nechala na strojích – dlouhé hnětení těsta i jeho rozvalování – a moc se mi to osvědčilo. Příště už jedině takto 🙂
Suroviny
150 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
3 žloutky
1 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce bílého polosuchého vína
Mouku prosejeme s cukrem a solí, přidáme k ní žloutky, smetanu a víno a vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme v robotu s hnětacím hákem asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Vytvoříme z něj kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a necháme ji odležet v ledničce minimálně 12 hodin.
Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, pokud to půjde, tak bez podsypávaní moukou. Můžete k tomu využít i strojek na těstoviny. Z těsta vykrajujeme rádýlkem menší obdélníky, v každém uděláme uprostřed tři zářezy a těmi různě propleteme jednotlivé okraje těsta, aby vznikl propletenec.
Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje smíchaného se sádlem a rozehřáté na 175°C. Boží milosti se hodně nafouknou, proto potřebují během smažení hodně prostoru, aby mohly volně plavat. Každý kousek obrátíme ihned, jak vyplave na hladinu, aby se nafoukl z obou stran. Boží milosti několikrát obrátíme i během smažení, aby měly rovnoměrnou zlatavou barvu. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem. Nejlepší jsou úplně čerstvé.
Nevěsta či družička a mládenci z Kostic, s. a. |