Máte rádi dýně? Tak si určitě udělejte tento jednoduchý a hlavně rychlý koláč z listového těsta. Nejlepší bude z domácího máslového, ale v rámci urychlení ho kupte klidně v obchodě. Chybu neuděláte ani s křehkým těstem. K tomu už jen hokkaido (s máslovou dýní to nebylo úplně ono), Lučinu, sušená rajčata, čerstvé bylinky a máte hotovo.
Suroviny
300 g listového těsta
800 g dýně hokkaido
200 g Lučiny
1 lžíce čerstvých bylinek (tymián, estragon, oregano)
4 ks sušených rajčat
sůl
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
olivový olej
1 vejce + mléko
Dýni omyjeme, vydlabeme z ní jádra a nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm. Neloupeme ji, slupka u této dýně pečením změkne. Dýni položíme na plech, posolíme, polijeme lžící olivového oleje a promícháme, aby se olej dostal všude. Dáme péct v troubě vyhřáté na 160°C.
Těsto rozválíme na obdélník 25 x 30 cm a položíme na plech s pečicím papírem. Centimetrový okraj na všech stranách potřeme vejcem rozšlehaným s lžičkou mléka a okraj přehneme do středu, tím vznikne rámeček koláče. Střed těsta propícháme vidličkou. Korpus přidáme předpéct na 10 minut do trouby k dýni. Během pečení se vypoukne, ihned po vytažení z trouby jej propíchneme jehlicí.
Během předpékání rozmícháme 100 g Lučiny s čerstvými bylinkami, trochou soli a čerstvě pomletým pepřem. Sušená rajčata nakrájíme na menší proužky.
Připravenou Lučinu rozetřeme na předpečený korpus, posypeme ji sušenými rajčaty a vyskládáme na ni kousky dýně. Druhou Lučinu nadrobíme ve větších kusech mezi dýni. Vše posypeme troškou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a pepřem, případně ještě trochu dosolíme. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem.
Pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Podáváme teplé, ozdobené čerstvě utrženou snítkou tymiánu.
No to je krása, ach!
Tak to mi jde do rány, potřebovala jsem něco rychlého na podzimní slavnost do školky a už to mám! Navíc většinou každý přinese něco sladkého, takže slanosti jsou více než vítány. Díky za recept!
Už na pohled krásné – oranžové :-)) dýni tu já můžu !!!
Tak to určitě vyzkouším;-) bára
To vypadá lákavě!