To byla výzva, dort pro chlapa, tak jsem chtěla, aby byl kořenitý, výrazný. Na Moraváku, kam se přesunul na nějakou dobu náš brněnský trh se zeleninou a ovocem, měli čerstvé fíky a na balkóně je pořád dostatek voňavého tymiánu, tak jsem trochu oprášila a upravila recept na košíčky z křehkého těsta s tymiánovým krémem. Místo mascarpone jsem do krému tentokrát použila ricottu a pro ještě větší pikantnost jsem fíky přelila kaštanovým medem, který je lehce natrpklý. Jirko, velká gratulace!
Ořechový piškot
4 větší vejce
160 g krupicového cukru
100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
120 g hladké mouky
80 g jemně mletých lískových ořechů
10 g prášku do pečiva
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s ořechy.
Bílky vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháme cukr – musí se v nich dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky a tenkým proudem olej. Na závěr jen velmi rychle zamícháme mouku s práškem do pečiva a ořechy. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Upečený piškot necháme vychladnout ve formě.
Tymiánový krém z ricotty
250 ml smetany ke šlehání
5 snítek tymiánu
350 g ricotty
40 g moučkového cukru
100 ml smetany nalijeme do kastrolku, vhodíme do ní tymián a přivedeme ji k varu, na mírném plameni ji vaříme 5 minut. Odstavíme ze sporáku a necháme 2 hodiny louhovat, aby se do smetany dostala vůně i chuť tymiánu. Smetanu přecedíme a dáme ji dobře vychladnout do ledničky (minimálně opět 2 hodiny, klidně i celou noc). Z ricotty slijeme přebytečné tekutiny, přidáme k ní zbývající smetanu, tymiánovou smetanu a cukr a vše vyšleháme na hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. Použila jsem ricottu z Gran Moravie, která mi připadá nejlepší, má spíše tvarohovou strukturu, tak krém nebyl úplně hladký.
Skládání dortu
1 čerstvý fík
2 snítky tymiánu
2 lžičky kaštanového medu
Vychladlý dortový korpus podélně prořízneme na dvě poloviny. Spodní plát položíme na podnos, na kterém budeme dort servírovat. Potřeme jej polovinou krému, přikryjeme druhým plátem, ten potřeme druhou polovinou krému. Fík rozřízneme na osminky a ozdobíme jimi dort, přidáme snítky tymiánu a vše pokapeme medem.
Foceno na nádobí z Bella rose.
To mám radost, že chutnal.
Opravdu vynikající dort! Jak korpus, tak krém, skvělá chuťová kombinace. Loni jsem ochutnala ve Francii tymiánovou zmrzlinu, od té doby vím, že tymián nepatří jen na zvěřinu. Ořechové dorty moc nemusím, ale tenhle piškot z lískáčů mě opravdu nadchl. Moc díky za skvělý recept, oslnil celou rodinu. Jana
Krása jako vždy, fíky miluji takže i tenhle dort je pro mě jako dělaný 🙂