Polní pych není moc hezká vlastnost, ale nějak se mi nepodařilo sehnat legálně cukrovou řepu, tak mi nic jiného nezbylo. Buchtu z cukrové řepy jsem chtěla vyzkoušet hned, když jsem viděla díl o vaření z této komodity u Karola Okrasy, což je takový polský Roman Paulus, spolupracuje totiž také s Lídlem, jen tak nějak zajímavěji. Jezdí po celém Polsku veteránem místní produkce – Syrenkou – a v jednotlivých dílech seznamuje diváky s lokálními specialitami a produkty. Většinou vaří na čerstvém vzduchu přímo na ohni a nejčastěji v mém oblíbeném kotlíku, vždy podle tradičních receptů, kterým ovšem dodá moderní šmrnc.
Buchta je taková trochu sušší, hodně ořechová a daleko víc mi chutnala odležená druhý den. Výborná je s kysanou smetanou a přelitá troškou medu. Donesla jsem ji ochutnat i moc šikovným holkám z Letem blogosvětem, které se mnou dělaly rozhovor ve svém pořadu na Radiu R. Prý jim moc chutnala a jako důkaz, že ji opravdu jedly, mi poslaly tuhle parádní fotku.
foto https://www.facebook.com/letemblogosvetem |
Suroviny
2 menší cukrové řepy
4 vejce
3 lžíce krupicového cukru
4 lžíce řepkového oleje
5 lžic melasy nebo tekutého sladu (Sladěnka)
100 g lískových ořechů
50 g vlašských ořechů
150 g hladké mouky
20 g pšeničných otrub
1 lžíce jedlé sody
1½ lžičky mletého kardamomu
špetka soli
kysaná smetana
med
Cukrovou řepu dobře omyjeme, zabalíme ji do alobalu a dáme na hodinu péct do trouby vyhřáté na 180°C. Vlašské a lískové ořechy nasypeme na plech a přidáme je na 10 minut do trouby k cukrové řepě. Opražené ořechy nasekáme nahrubo. Upečenou řepu oloupeme a nastrouháme ji na struhadle na jemno nebo rozmixujeme na pyré.
Dno dortové formy o ∅ 28 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Hladkou mouku prosejeme, zamícháme do ní sodu, kardamom a ořechy.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků spolu se špetkou soli ušleháme sníh, postupně do něj zašleháme po lžících krupicový cukr, žloutky (jeden po druhém), olej a melasu. Stěrkou nebo vařečkou do pěny opatrně zamícháme suché suroviny a 250 g pyré z cukrové řepy. Těsto nalijeme do připravené dortové formy. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem.
Upečenou buchtu necháme vychladnout ve formě. Podáváme s kopečkem kysané smetany přelité medem.
Tak cukrovou řepu jsem ještě nezkoušela. Asi se vydám hledat vhodné pole 🙂
Mary – úžasné!! mám v plánu sirup z cukrové řepy … a tak tato tvoje buchta bude taky na programu !!! měj se pěkně ♥ Iva
… polní pych !!!! Leda , že jste tam do něčecho píchala, pak je to (v)pich
pich nebo pych, však si rozumíme 🙂
Vypadá to skvěle, díky za recept!