Švestková variace na tradiční koláč s jablky, krémovitou náplní ze smetany a vajec a z křehkého těsta. Jednoduchý, rychlý a přitom skvělý alsaský koláč.
Suroviny na těsto
230 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 žloutek
30 g moučkového cukru
špetka soli
3 lžíce ledové vody
Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby překrývalo i boky formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 10 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.
Suroviny na náplň
800 g švestek
3 lžíce třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
2 velká vejce
30 g moučkového cukru
Švestky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme stopek a pecek a naskládáme je do kruhu na koláč tak, aby se částečně překrývaly. Posypeme je třtinovým cukrem a dáme na 10 minut péct do trouby předehřáté na 180°C s horkovzduchem.
Smetanu metličkou rozmícháme s vejci a moučkovým cukrem a nalijeme ji rovnoměrně na celou plochu koláče s předpečenými švestkami. Teplotu snížíme na 160°C a pečeme cca 30 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve následně jej krájíme.
Tady na tech stránkách nevím co upéct dřív! 😀 Nádherný web, opravdu 🙂 Jen můj seznam uložených receptů k vyzkoušení se stále zvětšuje a zvětšuje 😀 A to peču často pro ty kyseliny, co mám doma 😀
Skvělý koláč, pekla jsem ho už 2x. Švestky jsem ještě posypala skořicovým cukrem a je to dobré.
Hned bych si kousek dala. Nebo radši dva.
Milá Maryna, Vaše recepty sú skvelé! Na Vašom blogu som už našla nespočet inšpirácií. Rada by som sa opýtala na tento typ cesta, nikdy sa mi totiž nepodarilo tak, ako by som s predstavovala. Majú byť všetky suroviny vychladené, ako pri ceste na Apple pie, ktoré je ale bez vajíčka a cukru? Rýchle spracovanie cesta pred rozpustením masla tomu nasvedčuje, ale pre istotu sa pýtam.
Ešte raz, veľká vďaka za krásne fotky a skvelé recepty.
Katka
Katko, na křehké těsto je nejlepší vše co nejvíce vychlazené, proto se do něj dává i ledová voda.
Uz vim, co o vikendu upecu. Diky za inspiraci!