Když si pospíšíte, tak k svátečnímu obědu možná stihnete upéct jednoduchý koláč s jahodami z křehkého mandlového těsta s krémovou náplní z mascarpone a kondenzovaného mléka. Jahody můžete nahradit jiným sezonním ovocem, třeba malinami nebo borůvkami.
Na včerejší oslavě se k němu skvěle hodilo prosecco. Mono, všechno nej!
Těsto
150 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
90 g vychlazeného másla
1 žloutek
špetka soli
3 lžíce ledové vody
Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 až 10 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.
Náplň
250 g mascarpone
200 g slazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
400 g jahod
1 vrchovatá lžíce mandlových plátků
Mascarpone vyšleháme metličkou spolu s kondenzovaným mlékem a vejci. Směs nalijeme na předpečený podklad koláče. Formu vrátíme do trouby na spodní příčku a pečeme 15 až 20 minut, dokud náplň neztuhne, při teplotě 160°C s horkovzduchem. Formu můžete přikrýt alobalem, aby náplň zůstala na povrchu světlá. Po upečení necháme vychladnout na roštu a následně 2 hodiny vychladit v ledničce.
Na pánvičce nasucho lehce opražíme mandlové plátky.
Před podáváním rozkrájíme jahody na poloviny a čtvrtiny a navršíme je na koláč. Posypeme plátky mandlí a dozdobíme lístky čerstvé máty.
Marynko, vypadá Ú.Ž.A.S.N.Ě !!!!!! Marki
Zbývají mi poslední dva kousky, koláč byl skvělý, takovou lahodu jsem už dlouho neměla.
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli to mleko muze byt odtucnene? (Mam omylem koupeno.) Dekuji predem za odpoved, Veronika
Netuším, zda nebude náplň moc řídká, ale můžete to zkusit.
Koláč je výborný, pekla jsem ho již dvakrát, přidala jsem si ho na blog s uvedením zdroje. Tak doufám, že vám to nebude vadit. Děkuji
Díky
Koláč je úžasný! Peču po druhé ve dvou dnech, zmizel okamžitě 🙂 první várka byla s malinami ze zahrady, dnes zkusím s jahodami, jak má správně být.
Dnes som upiekla tento kolac a je vyyyyborny!dakujem za inspiraciu. Monika
Díky moc. Já mám robot Bosch a tento hák tedy nemá.
Celou dobu, co robot mám (6,5 roku) jsem s ním spokojená, ale
jak tak zjišťuji, tak mu toho spoustu chybí 🙁
Hezký den
Lenka
Díky moc za odpověď. Asi seberu odvahu a vyzkouším toto těsto 🙂
Můžu se ještě zeptat, jaký nádstavec v robotu používáte? Šlehací nebo hnětací?
Moc děkuji. Lenka
Mám kenwood a oni mají kromě hnětacího háku a šlehací metly ještě nádstavec ve tvaru K a ten je na to ideální. Dřív jsem křehké těsto dělala ručně.
Dobrý den,
chci se zeptat, co si myslíte o tom, že bych upekla tento koláč z tvarohového těsta, které máte u rebarborových koláčků? To těsto je totiž výborné 🙂
Nebo myslíte, že bude lepší se držet tohoto receptu a neměnit jej? Mám trochu obavu z toho křehkého těsta.
Je možné jej dělat v robotu?
Díky moc Lenka
Křehké těsto dělám i v robotu, ale můžete koláč klidně udělat i z toho tvarohového.
To je neco pro me, krehke mandlove testo taky delam, mascarpone i jahody mam moc rada. Kondenzovane mleko tu sezenu,ale co kdyz tam dam slehacku? Je to pekna bombicka,ale jednou za cas…:-))
Se smetanou by to možná mohlo fungovat taky.
nádhera!.) na jaro/léto jsou koláče a dorty s ovocem úplně dokonalé, hlavně někam ven na piknik:) a ten tvůj vypadá moc dobře
Krása, taky se na něj vrhnu, jen to vidím na trochu lehčí tvarohovou verzi 🙂
S tvarohem určitě může být také, ale rozhodně nebude tak jemný a delikátní.
Fantazie!! Maryno, prosím, je reálné nahradit bez újmy mouku komplet mandlovou moučkou??
To nevím, nikdy jsem nezkoušela křehké těsto jen z mandlové moučky.
Kde kupuješ mandlovou moučku? Pokud ji dělám doma, nikdy to není opravdu jemné a moučku to nevidělo ani z rychlíku 🙁
Melu si mandle sama, i když nejsou úplně jak moučka, tak mi to stačí.
Mňáááám! Vypadá úžasně, určitě zkusím 😉