Vanilkový pudingový krém s rebarborou a pistáciemi na křehkém lineckém těstě. Je vláčný a ideální pro ty, kteří mají rádi krémové dezerty, ale nemají rádi máslové krémy. Inspirace ze Sweet Dreams.
Linecké těsto
110 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
40 g mléka
200 g hladké mouky
špetka soli
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme se solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek a po troškách mléko. Na závěr krátce zašleháme mouky.
Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i boky formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.
Náplň
375 ml mléka
15 g hladké mouky
25 g bramborového škrobu
2 žloutky
50 g třtinového cukru
semínka z ½ vanilkového lusku
3 dlouhé šlahouny rebarbory
35 g moučkového cukru
1 lžíce vyloupaných nesolených pistácií
Polovinu mléka svaříme se semínky z vanilkového lusku a třtinovým cukrem. Jak dostat semínka z vanilkového lusku zjistíte třeba zde. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku s vanilkou. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme částečně vychladnout.
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky široké 5 mm. V misce ji promícháme s moučkovým cukrem.
Na vychladlý korpus rozetřeme vanilkový krém. Na něj klademe do kruhů plátky rebarbory. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Šťávu z rebarbory uchováme, po upečení koláče ji varem lehce zredukujeme a potřeme jí celý, ještě teplý, koláč. Pistácie nasekáme na menší kousky a posypeme jimi povrch koláče. Necháme vychladnout. Koláč je nejlepší až následující den odležený a vychlazený z ledničky.
Dobry den, mozem sa spytat, kde ste zohnali tie nesolene pistacie, vhodne na dezerty. Mam kopec receptov, kde sa maju pouzit, ale neviem ich zohnat v "normalnej" cene. Dakujem. Linda
Pistácie kupuji v prodejně se sušenými plody, ale jsou docela drahé, 10 dkg stojí 79 Kč.
Tak ten je nádhernej! Škoda jen, že nikde nemůžu natrefit na pěkně růžovou tuzemskou rebarboru, ach jo. Ty tvoje fotky a recepty jsou prostě úžasné!
Madlo, díky! Já na tu růžovou natrefila taky jen náhodou a na zahradě je jen ta žlutá 🙁
Wow, to vypadá úžasně. Rebarboru mám moc ráda. Když dostanu od babičky, tak si ale nejraději udělám "kompot". Nakrájím na kostičky a dám vařit s hromadou cukru (to záleží na tom jak moc je kyselá). Je to skvělé jak teplé, tak i studené na osvěžení 🙂
Kompot teď máme na programu téměř každý den 🙂
Tak můj letošní první pokus s rebarborou ztroskotal,ale tohle mě znovu nalákalo vyzkoušet koláč, mě tyhle koláč prostě nemají rádi 🙂
Není vůbec složitý, tak držím pěsti, Jano 🙂
Rebarboru mám veľmi rada, ale kde zohnať červenú rebarboru???
Tu jsem koupila v obchodě, na zahradě máme také jen tu zeleno-žlutou.