Brněnský Zelňák (trh s ovocem a zeleninou) je zaplavený jahodami z Řecka a Španělska a ony nejen nádherně voní, ale i chutnají. Takže jahodová sezona v mé kuchyni začala o něco dřív.
Hodně jahod a máslové třené těsto vytvořily vláčné cupcakes, které spolu s nadýchanou jahodovou šlehačkou tvoří dokonalý pár. Křehké tak, že je lépe je pojídat lžičkou.
Suroviny na 16 kusů
250 g jahod
180 g změklého másla
160 g krupicového cukru
1 vejce
8 g vanilkového cukru nebo semínka z půlky vanilkového lusku
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
85 ml mléka
16 papírových košíčků o průměru 5 cm
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme na menší kousky. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a zamícháme do ní sůl. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Následně do něj vetřeme vajíčko a vanilku nebo vanilkový cukr. Po lžících vtíráme do těsta střídavě mouku a mléko. Na závěr do těsta zamícháme jahody.
Papírové košíčky vložíme do formiček na muffiny a naplníme je do ⅔ jejich výšky. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Upečené muffiny necháme na roštu úplně vychladnout.
Jahody v čokoládě na ozdobu
10 jahod
100 g hořké čokolády
1 lžíce řepkového oleje
Během pečení muffinů si připravíme na ozdobu jahody v čokoládě. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a osušíme. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 10 minut do mrazničky.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté do ní zamícháme olej a necháme lehce vychladnout. Jahody obalíme v čokoládě, položíme zpět na pečicí papír a dáme ztuhnout do ledničky.
Jahodová šlehačka
400 g smetany ke šlehání
150 g jahod
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
Jahody spolu s cukrem rozmixujeme na pyré. Vychlazenou smetanu vyšleháme na polotuhou šlehačku, přilijeme do ní jahodové pyré a došleháme do tuha.
Cukrářský sáček se zdobicí spičkou (použila jsem otevřenou hvězdu 1M) naplníme krémem a nastříkáme jej na muffiny. Jahody v čokoládě rozřízneme na čtvrtiny nebo kolečka a zapíchneme je do krému.
to je překrásné!!
Ahoj 🙂 Můžu se zeptat jak velké košíčky používáš? 🙂
Tyto byly větší a bylo jich tak méně. 16 jich bude při rozměru 4,5 až 5 cm.
Zítra vyzkouším. Přemýšlím jestli by šel udělat krém ze šlehačky, mascarpone a jahod. Potřebuji totiž spotřebovat mascarpone. Lenka
Určitě, doporučuji třeba půl na půl mascarpone se šlehačkou. Šlehat dohromady (oboje vychlazené), nejdříve při nízké rychlosti a potom ji zvyšovat. Na závěr jen krátce zašlehat rozmixované jahody. Krém je moc dobrý a vydrží i delší dobu než samotná šlehačka.
Díky moc za radu. Už jsem ho jednou dělala se sušenkami Oreo a byl skvělý. Jenom jsem nevěděla co by v něm udělaly ty jahody. Lenka
vypadají úchvatně. Tak ještě někoho, kdo mi to udělá:-)
co si člověk neudělá sám… 🙂
Marynko, ty vypadají báječně ….. úplně se mi na ně sbíhají sliny …. hned jak dozrají jahody na zahradě, pustím se do nich …. Marki
… mě se také sbíhají, asi znovu vyrazím na Zelňák. Jedna dávka byla málo.
Skutečná laskomina! Těsto bylo nadýchané a šlehačka s jahodami, přestože je jinak kalorická, působila jako vánek. Jeden kousek nestačí. Ani dva…
ani tři 🙂
Aaach, vypadají úžasně, určitě je vyzkouším! 🙂
Vypadají úžasně! Mít doma jahody, tak se okamžitě pouštím do pečení. Lenka
Příležitost určitě bude, jahodová sezona je teprve před námi 🙂