
Dnes tu je tip na víkendovou snídani! Tyhle lívanečky z dýňového pyré budou chutnat určitě i dětem a jiným nejedlíkům dýní, protože pokud jim neprozradíte z čeho jsou, tak to zaručeně nepoznají. 🙂 Výborně se k nim hodí švestková či hrušková povidla, tvaroh vyšlehaný se smetanou, kysaná smetana, ale klidně je stačí posypat jen cukrem se skořicí.
Dýňové pyré
1 dýně (hokkaido, máslová, muškátová)
Dýni rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokkaido a mladou muškátovou není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké cca 3 cm.
Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni. Pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Změklou dýni rozmixujeme ve food procesoru na pyré.
Přebytečné dýňové pyré můžete zamrazit a využít na další dýňové recepty, které najdete tu.
Suroviny na cca 20 lívanečků
200 g dýňového pyré
50 g kysané smetany
2 vejce
170 až 190 g hladké mouky
30 g rozpuštěného másla
2 lžíce moučkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
olej nebo přepuštěné máslo na smažení
Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme dýňové pyré, máslo, kysanou smetanu, vejce a vše důkladně promícháme metličkou na hladké hustší těsto. Necháme odstát 20 minut.
Lívanečky smažíme na mírném plameni na malém množství oleje nebo přepuštěného másla po obou stranách cirka 2 minuty. Po osmažení necháme okapat na papírové utěrce.
Tvarohový krém
250 g plnotučného tvarohu (kostka v alobalu)
200 g smetany ke šlehání
2 lžíce vanilkového cukru
Tvaroh, smetanu a cukr vyšleháme na hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
Podávání
tvarohový krém
povidla
ovoce nebo krokant na ozdobu
Povidla, pokud jsou příliš hustá, rozmícháme s rumem (pro dospělé) nebo s ovocným čajem (pro děti).
Lívanečky potřeme povidly, na ně dáme lžící nebo pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou nastříkáme tvarohový krém.




Skvělý recept! Lívance jsou úžasné. měkounké. vláčné. Mňam.
Použila jsem máslovou dýni a byly krásně sladké. Snědli jsme je prakticky samotné.
PS: dík za tip s "dosypáváním mouky" , protože mně stačilo cca 125g
MH
Ahojda, já do nich přidávám ještě skořici a jsou senzační. Dobrý nápad jak na dýně 🙂
Vypadají nádherně, a ta barva! 🙂
No ty jsou! Tak tohle stopro moje děti ocení!
Třeba zaženou i ty nemoci 🙂
právě kompotuji dýni ,,mexickou,, a zbyly mi takové odřezky , tak myslím, že na tyto lívanečky by se super hodily ♥
Určitě 🙂
Oj, ty vypdají skvěle a musejí chutnat ještě lépe. U nás se letos dýně neurodily, ale jestli na nějakou baculatou krasavici narazím, tak ji zlívanečkuju, že nebude ani vědět jak 🙂
Juuú to vypadá zajímavě, v ledničce mám načatou dýni o víkendu určitě vyzkouším. Děkuji za tip. Šárka
Vyzkoušeno? Chutnaly?
Vyzkoušeno do jednoho snězeno, mňamozní. Děkuji
Zdravím Marynko,zrovna uvažuji co se nedá z dýně udělat!! Na nic jsem nepřišla. Je to fakt božská rostlinka.Kdo jí má, neumře hladem! Tvé recepty jsou výborné!!!! Daja
Díky