Už dlouho jsem měla zálusk na smažená zelená rajčata. Četla jsem o nich v jižanské beletrii, mihly se i v nějakém dokumentu o Cajunech, ale daly název i krásnému filmu. Jižani rádi smaží nejen kuřecí křídla, ale pro nás nezvyklé suroviny jako zelená rajčata, okurky, okru. Takže jsem si konečně u kamarádky ve skleníku vyptala trochu nedozrálých rajčat a pustila se do jejich smažení. Rajčata nemají nějakou výraznou chuť, tak se nebojte přidat více koření.
Suroviny
2 až 3 nezralá zelená rajčata
kukuřičná mouka
hladká mouka
podmáslí
1 vejce
sůl
pepř
mleté chilli
olej na smažení
Mouku smícháme s kukuřičnou moukou v poměru 1 : 1, přidáme trochu čerstvě namletého pepře, můžeme i sušené chilli. Vajíčko rozšleháme s podmáslím, opět v poměru 1 : 1 a solí. Rajčata nakrájíme na plátky silné 4 mm, obalíme je ve vejci, v mouce, dobře ji na plátky přimáčkneme. V kastrolku rozehřejeme olej, musí ho být tolik, aby mohly plátky rajčat volně plavat. Smažíme dozlatova, po každé straně asi 3 minuty. Po usmažení necháme chvíli okapat na papírové utěrce. Podáváme ještě teplé s bylinkovým dipem nebo lehce pokapané Tabascem.
Bylinkový dip
3 lžíce kysané smetany
2 lžičky hořčice (nejlépe hrubozrnné)
snítka tymiánu, rozmarýnu a oregana
1 stroužek česneku
sůl
Bylinky nasekáme na drobno, česnek prolisujeme a všechny suroviny smícháme, dochutíme solí.
a nejake jine tipy na zelena rajcata? 🙂
Zatím žádný. Chutney?
Tak jsem se dnes opět probudila a ani mi z nich nebylo špatně 🙂 Jedovatost tomatinu bude opravdu minimální, zvlášť po tepelné úpravě.
To je super, takže když nedozrají, ne za syrova, to nejsou dobrá, ale takhle? Úžasné!
Nejsou zelená rajčata tak trochu jedovatá ? Něco jako zelené brambory…
Pardon, dívám se, že tepelně upravená jsou jedlá.
Johohó, jsem rajčatový detektiv 🙂 vypadají perfektně, zítra se zeptám tchána, jestli ještě nemá nějaká zelená rajčata a budou k večeři.
Děkuji! Zítra jdu na to 🙂 Klára