Dnes hned dvoje nové sušenky, které vznikly na zakázku pro firmu Sonnentor z jejich směsi koření u příležitosti otevření nové prodejny v Brně. Tyto první jsou variací na levandulové sušenky s polentou. Použila jsem do nich směs Všechno nejlepší, skládající se z kousků jahod a malin, růžového pepře, okvětních lístků růže a chrpy, koriandru a vanilky. Přidala jsem do nich ještě vlašské ořechy, ale hodily by se i čokoládové čočky.
Suroviny na 30 sušenek
120 g změklého másla
210 g hladké mouky
70 g instantní polenty
80 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička citronové šťávy
2 až 3 lžičky koření Všechno nejmilejší
1 hrst vlašských ořechů nasekaných na jemno
špetka soli
Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do těsta přimícháme všechny zbývající suroviny. Vypracujeme hutné těsto, které rozdělíme na dvě části. Z každé části utvoříme váleček o průměru 5 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.
Ztuhlé těsto nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut.