Dort je variací na čokoládovou Nemesis, takže těm, co ji už vyzkoušeli, není třeba nic dodávat a těm kteří ne, tak ať to rychle napraví, protože je to fakt čokoládové blaho 🙂 Recept jsem našla v podzimním čísle časopisu Sweet Dreams, tam ovšem použili místo hrušek jablka, tak jej vyzkoušejte klidně i s nimi.
Suroviny
2 menší hrušky
2 lžíce citronové šťávy
250 g hořké čokolády (70% a více)
160 g sladké smetany
3 vejce
špetka soli
70 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
4 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce třtinového cukru
Dno dortové formy o ∅ 20 až 22 cm vyložíme pečicím papírem. Boky formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Z vnějšku formu obalíme v několika vrstvách alobalu, velmi pečlivě, aby se do formy nedostala voda, protože se dort bude péct ve vodní lázni. Pokud máte silikonovou dortovou formu, můžete ji použít.
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na malé kostičky, které promícháme s citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo.
Čokoládu nalámeme na menší kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu rozmícháme se smetanou.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. V míse vyšleháme bílky se solí na pevný sníh, po lžících do něj zašleháme moučkový cukr, citronovou šťávu a jen velmi krátce žloutky a kukuřičný škrob. Vznikne hustá našlehaná pěna, do které stěrkou nebo vařečkou opatrně zamícháme čokoládovou směs. Těsto nalijeme do připravené formy. Hrušky promícháme s třtinovým cukrem a naskládáme je na dort tak, aby zůstal centimetrový okraj těsta po obvodu formy volný. Hrušky posypeme plátky mandlí. Formu postavíme do většího hlubšího plechu nebo pekáče, na plech nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat cca do ½ výšky dortové formy. Pečme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě. Poté korpus vytáhneme z formy a necháme jej přes celou noc vychladit v ledničce. Během pečení těsto hodně vyroste, vyleze až nad okraj formy. Ihned po vytažení z trouby začne klesat a během chlazení v ledničce se sníží téměř o polovinu. Může na povrchu také popraskat, což vůbec nevadí.
Dort je velmi křehký, takže krájejte opatrně. Výborný je se šlehačkou nebo kopečkem crème fraîche.
Dobrý den, ve Vašem receptu na Nemesis není smetana…můžu se zeptat, je v tom nějký výazný rozdíl? Jinak jste úžasná. Bigos dle Vašeho receptu je dokonalý a šířím recept dále 🙂
Petra
Oba ty recepty jsou velmi podobné. Děkuji
Maryno, moc děkuju za všechny tvoje recepty. Dlouho jsem blog jen sledovala, ale teď přes léto jsem konečně několik receptů vyzkoušela, naposledy právě tento. A sklidil velký úspěch, mamka se dokonce nechala slyšet, že je to to nejlepší, co ode mě kdy jedla (a to se docela napeču). Takže jsem ho určitě nedělala naposledy 🙂 Díky a ať se daří!
Tady bych mohla brouzdat od rána do večera a pak od rána do večera péct… Díky za recept! (A nejen tenhle:).
Díky za pochvalu a reklamu na Tvém blogu 🙂
Krásné stránky! Hned jsem se nechala inspirovat a budu vyrábět karamelový cheescake. Bohužel už mám jen zavařené borůvky (ale z mé domoviny – Jeseníků), plánuju, že je ohřeju, a poliju cheescake teplýma borůvkama s cukrem:-).
Je možné ochutnat někde Tvé výrobky? Četla jsem, že kavárna V melounovém cukru nabízí někdy Tvé cheescake. Bohužel žiju v Olomouci a do Brna se nedostanu tak často. Tak snad jak tam budu, budu mít štěstí a natrefím na nějaký Tvůj výrobek.
Ať se daří.
Aňa z Olomouce
Díky za pochvalu! Laskominy se dají zatím vyzkoušet jen V Melounovém cukru a to ještě dost nárazově, nic úplně pravidelného.
Jé, přirozeně bezlepkový dortík! Jásám a pomyslně jej zapisuju do mého pečicího seznamu (který i tvou velkou vinou nabývá neutěšených rozměrů). A určitě ho vyzkouším s hruškama, ty mi k čokoládě a mandlovým lupínkům prostě pasují mnohem lépe než jablka.
Madli, tak až se na seznamu dostane i na něj, tak dej vědět jak chutnal.
Vždycky když narazím na tak delikátně vypadající recept, moje předsevzetí, že zhubnu a omezím sladké, jde do kopru 🙂 Každopádně děkuju, dort vypadá skvostně!
Já už si taková předsevzetí ani nedávám 🙂