Skvělá, jemná a lahodná! Tak komentovala tuto polévku maminka, která jinak rajskou omáčku ani polévku moc nepreferuje. Už u dýňové polévky jsem se přesvědčila, že pečení dodává zelenině lepší šmak a u téhle rajčatové se mi to jen potvrdilo. No a ta vůně co se linula z trouby během pečení… 🙂 Rozhodně nešetřete česnekem a bylinkami – dodávají ji výrazné aroma.
Suroviny
1½ kg rajčat (nejlépe nějaké masité odrůdy a hodně vyzrálé plody)
6 stroužků česneku
olivový olej
bylinky (2 snítky rozmarýnu, tymiánu, bazalky, oregana, estragonu)
¼ až ½ litru zeleninového nebo masového vývaru
sladká smetana (cca 1 dcl)
sůl
pepř
Rajčatům vyřízneme stopky a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, rajčata v ní necháme spařit 20 až 30 sekund a ihned je přendáme do studené vody. Z rajčat oloupeme slupku, vyřízneme tvrdé středy a rozkrájíme je na osminky.
Zapékací mísu nebo hrnec vymažeme olejem, naskládáme do něj rozkrájená rajčata, nahoru dáme celé stroužky česneku i ve slupce a snítky bylinek, které trochu zatlačíme mezi rajčata.
Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 220°C. Po upečení odstraníme bylinky, stroužky česneku vymáčkneme ze slupky k rajčatům a vše rozmixujeme. Podle hustoty a vlastních preferencí přilijeme vývar, chvilku povaříme, přidáme trochu sladké smetany a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud máte raději sladší variantu, můžete přidat lžičku třtinového cukru.
Podáváme se sýrovými krutony a lístkem bazalky.
Sýrové krutony
1 menší bageta
30 g tvrdého sýru (Gran Moravia)
trochu olivového oleje
Bagetu nakrájíme na kostičky, ty rozložíme na plech, pokapeme je olivovým olejem a posypeme sýrem. Dáme na 5 až 10 minut do trouby vyhřáté na 220°C.
Polévka je výtečná.
Vynikajici polevka! Opravdu vyborna, mohu jen a jen doporucit.
Děkuji
Marynko, vypadá nádherně …. rajčata miluju na všechny způsoby …. tu tvoji polévku určitě vyzkouším ….. Marki
Mňam..mááám hlad..tuhle výbornou polévku naprosto miluju a ta tvoje vypadá nádherně:)
Neuvěřitelně chutná polévka. A ty nádherné fotky…
hmm, to se mi sliny sbíhají. děkuju za úžasný recept!
Hmmm, úžasné! Tak to je přesně můj šálek (talíř) polévky 🙂
No a mě se zase sbíhají sliny na tu Tvou s bramborami 🙂