Závěr letošní jahodové sezony můžete oslavit třeba tímhle tiramisu. Základ tvoří nejlepší tiramisu, které znám, naučila jsem se ho na báječném kurzu Italské tradiční dezerty v Divoké vařečce, jen jsem ho doplnila jahodami a bazalkovým cukrem, což je kombinace skvělá nejen vizuálně, ale hlavně chuťově. Určitě si do něj udělejte i domácí piškoty, jsou jednoduché a rychlé a s kupovanými se nedají srovnat!
Piškot
4 větší vajíčka
125 g krupicového cukru
125 g hladké mouky
Z bílků a cukru vyšleháme ne úplně tvrdý sníh, velmi krátce do něj zašleháme žloutky a opatrně zamícháme prosátou mouku. Těsto naplníme do cukrářského sáčku bez zdobicí špičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme přes celou jeho šířku proužky jeden vedle druhého. Poprášíme moučkovým cukrem a pečeme 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
Cukrářské piškoty před pečením |
Suroviny na 6 porcí tiramisu
30 g vody
80 g krupicového cukru
75 g žloutků
5 plátků želatiny
350 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
uvařená káva
kávový likér
300 g jahod
Vodu svaříme s cukrem na teplotu 121°C, tzv. hard ball – silný cukerný roztok, stále bílé barvy, při kápnutí roztoku do ledové vody se vytvoří koule, kterou lze jen velmi těžko tvarovat. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě.
Žloutky šleháme při nízké rychlosti do pěny a postupně do nich přiléváme cukerný roztok, přidáme vymačkanou nabobtnalou želatinu, likér (množství dle chuti) a šleháme tak dlouho, dokud žloutková pěna nezchládne. Postupně po malých částech zašleháme mascarpone, nemělo by být přímo vytažené z ledničky a musí se přidávat po malých částech, aby se vyrovnala teplota se žloutkovou pěnou a krém se nesrazil. Zvlášť si ušleháme smetanu a zamícháme ji do krému.
Z vychladlého piškotu vykrajujeme potřebné tvary. Každý kousek piškotu namočíme ve vychladlé kávě promíchané s trochou kávového likéru a skládáme do skleniček. Na piškot nastříkáme cukrářským sáčkem vrstvu krému, na něj poklademe jahody nakrájené na plátky, posypeme bazalkovým cukrem a přikryjeme další vrstvou piškotu a vše ještě jednou opakujeme. Poslední vrstva musí být krémová, tu poprášíme kakaem a dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
Ze zbývajícího piškotu můžete vykrájet různé malé tvary, které spolu s jahodou a bazalkovým cukrem můžete použít na ozdobu tiramisu před podáváním.
Och bože, to vypadá tak nádherně! proklínám bezlepkovou dietu… 🙁
Budeš muset experimentovat a zkusit vyrobit bezlepkové piškoty 🙁
Marynko, tomuhle neodolám …. Marki
PS: Ten cukerný roztok se do těch žloutků nalévá teplý nebo studený????
Marki, cukerný roztok se do těch žloutků zašlehává teplý.
Takový "sexy" dezert, moderní, lákavý a přitom tradiční :))) Hmm to musím vyzkoušet