Panna cotta, tedy vařená smetana, je dezert pocházející ze severní Itálie. Oblíbená je i u nás a není divu, protože je velmi jednoduchá na přípravu a pěkně vychlazená je i osvěžující. Nejčastěji se připravuje bez jakýchkoli příchutí, případně s vanilkou, a podává se s ovocnými omáčkami.
Suroviny na 4 porce
250 g malin
50 g krupicového cukru
300 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
2 plátky želatiny
Na ozdobu
100 ml smetany ke šlehání
celé maliny
máta nebo meduňka
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat.
Maliny spolu s cukrem přivedeme v kastrolku k varu, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko, abychom pyré zbavili pecek. V dalším kastrolku necháme projít varem smetanu spolu s mlékem. Kastrol odstavíme ze sporáku a do smetany zamícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a malinové pyré. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud směs nezačne lehce tuhnout.
Panna cottu naplníme do skleniček nebo formiček a dáme ji na několik hodin vychladit do ledničky.
Vychlazenou ztuhlou panna cottu ozdobíme šlehačkou, malinami a lístky máty nebo meduňky.
spachala som jablkovu panna cottu : ) ozdobenu jablkovym pyre. k tomu asi podam creme fraiche. dik za inspiraciu!
ta bude určitě skvělá!
Tak už je tu, ale nevím, jak dlouho vydrží
toz se stav do ocásku, když budeš mít cestu…
Dnes to už nestihnu, tak snad zítra a ještě bude
ahoj, tak jsem to bohužel nezvládla, protože jsem dostala nějakou virozu. Jaká byla rybízová panna cotta?
Já chci v ocascich vyzkoušet udělat rybizovou…zdraví Buch ta
Ahoj, tak mi dej vědět až bude, aspoň bych se tam konečně přišla podívat
Miluju panna cottu! Teď o víkendu jsem mým rodičům připravila jako dezerrt k obědu právě jogurtovou panna cottu s čokoládovou pěnou a olizovali se až za ušima. takže tuhle báječnou variantu taky určitě brzy vyzkouším. Jen asi prubnu višně, protože dk voňavým domácím malinám se už jen tak nedostanu.
Prosila bych o zásilku té višňové :-), bude určitě skvělá.
Doporučuji vyzkoušet. Jemné a lahodné. O poslední pohár vypukla rvačka.