Panna cotta, tedy vařená smetana, je dezert pocházející ze severní Itálie. Oblíbená je i u nás a není divu, protože je velmi jednoduchá na přípravu a pěkně vychlazená je i osvěžující. Nejčastěji se připravuje bez jakýchkoli příchutí, případně s vanilkou, a podává se s ovocnými omáčkami.
Suroviny na 4 porce
250 g malin
50 g krupicového cukru
300 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
2 plátky želatiny
Na ozdobu
100 ml smetany ke šlehání
celé maliny
máta nebo meduňka
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat.
Maliny spolu s cukrem přivedeme v kastrolku k varu, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko, abychom pyré zbavili pecek. V dalším kastrolku necháme projít varem smetanu spolu s mlékem. Kastrol odstavíme ze sporáku a do smetany zamícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a malinové pyré. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud směs nezačne lehce tuhnout.
Panna cottu naplníme do skleniček nebo formiček a dáme ji na několik hodin vychladit do ledničky.
Vychlazenou ztuhlou panna cottu ozdobíme šlehačkou, malinami a lístky máty nebo meduňky.
spachala som jablkovu panna cottu : ) ozdobenu jablkovym pyre. k tomu asi podam creme fraiche. dik za inspiraciu! 😀
ta bude určitě skvělá!
Tak už je tu, ale nevím, jak dlouho vydrží 🙂 toz se stav do ocásku, když budeš mít cestu…
Dnes to už nestihnu, tak snad zítra a ještě bude 🙂
ahoj, tak jsem to bohužel nezvládla, protože jsem dostala nějakou virozu. Jaká byla rybízová panna cotta?
Já chci v ocascich vyzkoušet udělat rybizovou…zdraví Buch ta
Ahoj, tak mi dej vědět až bude, aspoň bych se tam konečně přišla podívat 🙂
Miluju panna cottu! Teď o víkendu jsem mým rodičům připravila jako dezerrt k obědu právě jogurtovou panna cottu s čokoládovou pěnou a olizovali se až za ušima. takže tuhle báječnou variantu taky určitě brzy vyzkouším. Jen asi prubnu višně, protože dk voňavým domácím malinám se už jen tak nedostanu.
Prosila bych o zásilku té višňové :-), bude určitě skvělá.
Doporučuji vyzkoušet. Jemné a lahodné. O poslední pohár vypukla rvačka.