Venku už snad zase začne léto, v Brně to tak aspoň vypadá, a tak se bude hodit nějaké studené osvěžení. Nanuky z mléčné zmrzliny a jahodové dřeně s jogurtem udělají radost určitě všem dětem a možná nejen jim!
Mléčná zmrzlina
250 g smetany ke šlehání
310 g kondenzovaného neslazeného mléka
100 ml plnotučného mléka
35 g sušeného mléka
40 g krupicového cukru
Plnotučné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm cukr a sušené mléko. Do chladnoucí směsi zamícháme kondenzované mléko a necháme vychladit přes noc v ledničce.
Vyšleháme smetanu, zamícháme ji do mléčné směsi a vše přelijeme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu k němu. Umíchanou zmrzlinu přendáme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazničky.
Jahodová dřeň s jogurtem
400 g jahod
100 g řeckého jogurtu (nebo jiného – hustý a tučný)
50 g moučkového cukru
Všechny suroviny musí být vychlazené. Jahody zbavíme stopek, omyjeme a spolu s cukrem a jogurtem je rozmixujeme. Směs nalijeme do zmrzlinovače a umícháme dřeň.
Zmrzlinu i dřeň můžete vyrobit i bez zmrzlinovače. Připravené směsi nalijeme do uzavíratelných nádob a vložíme do mrazničky. Každých 30 minutách musíme směsi vždy dobře prošlehat, dokud dostatečně nezmrznou.
Hotovou zmrzlinu i dřeň naplníme na střídačku do formiček na nanuky, vložíme do nich dřívka a dáme do mrazničky. Před podáváním každou formičku namočíme na chvilku do skleničky s teplou vodou, aby se dal nanuk lehce vytáhnout.
Marynko, u nás momentálně nejoblíbenější jídlo,…. včera jsem byla v Ikei, pro další formičky …. našich dvanáct nějak nestačilo …. já mixuju jahody s troškou vody a cukrem …. ty tvoje se smetanou určitě vyzkouším … pa, pa Marki
Marki, hlavně ta dřeň s jogurtem je fakt skvělá a osvěžující.
No teda, ty vypadají perfektně! Mám sice formičky na nanuky obsazené (kraluje v nich jahodov-tvarohová zmrzka, ale ty tvoje určitě taky brzy vyzkouším! Jen asi s jiným ovocem, protože jahody už u nás beznadějně končí. S malinami by určitě byly skvělé!
S malinama určitě a co teprv třeba s ostružinama?