Vůně ořechů se při pečení těchto křehoučkých sušenek ze šlehaného lineckého těsta linula celou kuchyní. Plněné jsou marmeládou, ta by měla být hodně výrazná, třeba rybízová nebo malinová, ale určitě budou výborné i s nutellou. Pokud tuto variantu budete zkoušet, tak dejte vědět, jaké to bylo.
Suroviny na 40 sušenek
80 g másla
35 g moučkového cukru
1 žloutek
30 g mléka
125 g hladké mouky
20 g lískovooříškové mouky
špetka soli
1 lžička pomerančového likéru (nebo jiné aroma – skořice, vanilka, pomerančová kůra)
tužší hladká marmeláda (linecká, jahodová, rybízová)
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme s lískooříškovou moukou a solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek, po troškách mléko a aroma. Na závěr krátce zašleháme mouky.
Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (např. řezaná hvězda 1M) naplníme těstem a na plech vyložený pečicím papírem stříkame malé kytičky. Silnější špejlí nebo hůlkou na jídlo uděláme do středu každé kytičky důlek. Igelitový sáček naplníme marmeládou, ustřihneme špičku a důlky naplníme. Takto připravené sušenky vložíme na 3 hodiny do ledničky nebo na 20 minut do mrazničky.
Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem. Upečené sušenky ihned sundáme z plechu a necháme vychladnout na roštu.
Dobry den Maryno,
dekuji za skvely recept. Upekla jsem jako vanocni cukrovi a po braneni kyticek vlastnim telem, jsem musela upect jeste jednu varku 😉
Diky Vam, jsem na sebe usila/ upekla bic 😀
Krasne svatky
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jde dát těsto také do lisu na sušenky, takové té dávkovací "pistole". Jinak děkuji za skvělé nápady, pekla bych od rána do večera a to se nedá stíhat :-). At se Vám daří. Ajda
Ano, dá se dát i do lisu.
Maryno, kdybych na kurzu italských moučníků v Divoké vařečce věděla, že ty jsi "ta Maryna" z jednoho z mých nejoblíbenějších blogů, tak bych ti velmi velmi ráda vyjádřila velkou slovní poklonu 🙂 Tento týden hledám recepty na sušenky, tvé polentové a tyhle ořechové mám zařazené mezi vybrané a protože jsem zaslechla upoutávku na Dobré ráno a sušenky, tak jsem si ho dneska na netu pustila a nejen že jsem tam našla přesně tyhle a vylepšené levandulové, ale taky jsem zjistila, s kým jsem měla tu čest. Takže poklona a obdiv dodatečně písemně 🙂 Lenka (ta těhotná 🙂
Lenko, to jsou tedy úžasné náhody 🙂 Děkuji za poklonu, ale moc mě těší! Napiš mi případně na mail uvedený v profilu, poslala bych Ti nějaké fotky s Tebou z kurzu, jestli chceš. Hodně štěstí, ať to dobře dopadne.
Vypadají přesně jako takové ty sušenky Lucie, ty jsem v dětství milovala! Teda marynko, neříkej, že v těchle hicech ještě roztápíš troubu 🙂
Madli, v rámci tréninku do Dobrého rána mi nic jiného nezbylo, než péct i v tom vedru.