Milovníkům Pavlov a nepečených tvarohových dezertů udělá 100% radost tenhle dortík. Skládá se z několika vrstev křehkého těsta, bezé, jahod obalených v čokoládě, jahodového želé a tvarohu se šlehačkou. Prostě samé dobroty! Při slavnostní příležitosti určitě nebude vadit ani jeho kalorická hodnota 🙂 Recept byl na titulní stránce jarního vydání mého oblíbeného časopisu Sweet Dreams, množství surovin v receptu bohužel moc neodpovídalo obrázku v časopisu, proto doporučuji použít formu o průměru 24 cm.
Křehké těsto
160 g hladké mouky
80 g změklého másla
20 g moučkového cukru
2 žloutky
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Ze všech surovin vypracujeme hladké a vláčné těsto těsto, pokud by se moc drolilo, můžete přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit 30 minut v ledničce.
Dortovou formu o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Na něj rozválíme nebo prsty rozmačkáme křehké těsto. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200°C, u horkovzdušné 180°C. Po upečení necháme vychladnout na roštu.
Bezé
4 bílky
200 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
špetka soli
Během pečení křehkého těsta si připravíme bílkový sníh. Na plech si položíme pečicí papír a naznačíme si na něj 2 kruhy o ∅ 24 cm. Pokud se Vám kruhy nevejdou na jeden plech, použijte dva, ale je potřeba je péct zároveň.
K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukru (vždy se musí dobře zašlehat), následně škrobovou moučku a nakonec ocet.
Sušíme v troubě předehřáté na 150°C přibližně 60 minut. Troubu vypneme, necháme ji zavřenou a bezé v ní necháme úplně vychladnout.
Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet teplotu té Vaší, aby bezé zůstala po upečení bílé a na povrchu křupavé. Rozptyl v teplotě při sušení může být od 120°C do 150°C.
Jahody v čokoládě
300 g jahod
150 g hořké čokolády
2 lžíce řepkového oleje
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a osušíme. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 10 minut do mrazničky.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté do ní zamícháme olej a necháme lehce vychladnout. Jahody obalíme v čokoládě, položíme zpět na pečicí papír a dáme ztuhnout do ledničky. Lépe se obalují, když si je napíchnete na špejli.
Jahodové želé
300 g jahod
40 g třtinového cukru
5 plátků želatiny
Želatinu namočíme do vody, aby nabobtnala.
Jahody omyjeme, zbavíme stopek, rozkrájíme na půlky, přidáme k nim lžíci vody a cukru a dáme je na 4 minuty povařit. Následně je rozmixujeme na pyré. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji v ještě teplém pyré. Na korpus ji budeme nanášet až v okamžiku, kdy bude vychladlá a začne lehce tuhnout.
Tvarohová náplň
500 g tvarohu (můžete použít klasické kostky i ten ve vaničkách)
100 g moučkového cukru
vanilka z půlky lusku
5 plátků želatiny
300 g smetany ke šlehání
Těsně před skládáním dortu, kdy začne lehce tuhnout jahodové želé a máme vychladlé bezé, si připravíme tvarohovou náplň.
Želatinu namočíme do vody a necháme ji nabobtnat.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a semínky vanilky, můžete i v robotu metličkou ve tvaru „K“. Dvě lžíce tvarohu odebereme do kastrolku, přidáme k němu vymačkanou želatinu a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Tuto směs postupně po lžících přimícháme do zbývajícího tvarohu. Ze smetany vyšleháme šlehačku a opatrně jen zlehka ji zamícháme do tvarohu.
Skládání dortu
Na talíř nebo podnos, na kterém budeme dort servírovat, položíme korpus z křehkého těsta. Potřeme jej 4 lžícemi jahodového želé a na něj položíme první plát bezé, tuto základnu uzavřeme do dortové obruče, která nám bude držet tvarohovou náplň, než ztuhne. Bezé potřeme 4 lžícemi tvarohové náplně, do které naskládáme jahody obalené v čokoládě. K hraně formy přikládáme jahody rozkrojené na půlky (3 jahody si nechte schované na ozdobu). Jahody překryjeme zbývající tvarohovou náplní a uhladíme ji. Na ni položíme druhý plát bezé, potřeme jej zbývajícím želé a dáme na 3 hodiny vychladit do ledničky.
Na ozdobu
400 g smetany ke šlehání
150 g jahod
3 jahody obalené v čokoládě
Těsně před podáváním jahody omyjeme, zbavíme stopek a osušíme. Ze smetany ušleháme šlehačku. Z dortu opatrně odstraníme obruč a jeho vršek potřeme šlehačkou. Můžete potřít i jeho boky, ale tak, aby byly vidět rozkrojené jahody v čokoládě. Nahoru do středu naaranžujeme celé a rozpůlené čerstvé i v čokoládě obalené jahody.
Marynko,
úplně se mi sbíhají sliny, to musí být dobrota …. přeju ti krásný víkend … Marki
Ach, tak to je nádhera!
To vypadá překrásně! A i ten podnos:)
Nechcete si mě vzít za ženu a péct mi každý den?? 😀 To vypadá úžasně!
http://moniislifestyle.blogspot.cz/
To je nádhera, mňam, musím vyzkoušet. Jindra