Stálí návštěvníci mého blogu již jistě pochopili, že bylinky mám fakt ráda a tak je hojně využívám. Mezi mé nejoblíbenější patří rozmarýn. Dnes tedy trochu nezvyklý koláč z křehkého máslového těsta s čerstvým rozmarýnem a citronovo-jogurtovou náplní. Pokud preferujete kyselejší chuť, nechte cukru podle receptu, pokud dáváte přednost sladší, cukru raději přisypte. Koláč má drobnou vadu na kráse, protože po vychladnutí náplň popraskala, ale zajímavá chuťová kombinace to úplně vynahradí :-). Takže jaru a rašícím bylinkám zdar!
Rozmarýnové těsto
170 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 menší vejce
2 lžičky lístků čerstvého rozmarýnu
špetka soli
Rozmarýn nasekáme na malé kousky. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 2 hodiny do ledničky.
Připravíme si formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem. Kulatou o ∅ 24 cm nebo obdélníkovou 35 x 12 cm.
Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem. Z upečeného podkladu koláče vyjmeme papír se zátěží a necháme jej chvilku vychladnout.
Citronová náplň
3 citrony
300 g řeckého bílého jogurtu
1 vejce
2 žloutky
90 g krupicového cukru
moučkový cukr
Během pečení koláčového podkladu si připravíme náplň. Z citronů oškrabeme kůru a vymačkáme šťávu, tu rozmícháme s cukrem. Přimícháme k nim jogurt, vajíčko, žloutky a kůru. Nešleháme, aby se do náplně nedostalo moc vzduchu. Hotovou náplň nalijeme na podklad koláče, poprášíme moučkovým cukrem a pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 120°C s horkovzduchem. Ihned po vytažení z trouby opět poprášíme moučkovým cukrem a necháme vychladnout, nejlépe do následujícího dne. Náplň má po upečení pudingovou konzistenci a pořádně ztuhne až během chladnutí.
Tak další recept od vás, který si dávám mezi oblíbené! díky moc! nevydržel ani jeden den 🙂
Terka
Dneka jsem pekla tenhle koláč. Sice jsem neměla řecký jogurt (což můj muž vyřešil tím, že obyčejný přepsal na řecký), dala sjem tedy obyčejný jogurt a zakysanou smetanu. To je taková dobrota!!! Pavla
Koláč vypadá nádherně a hned jsem se do něj musela pustit. Jen se chci zeptat, kdepak jste sehnala obdélníkovou formu s odjímatelným dnem? V Brně jsem ji ještě neviděla 🙁
Forma je z Anglie, od firmy Alan Silverwood.
Achjo, peču ho přesně podle návodu a náplň mi ne a ne ztuhnout, až už je těsto dost hnědé 🙁
Náplň má pudingovou konzistenci, takže není hned po upečení úplně tvrdá, proto se musí nechat koláč vychladnout do následujícího dne. Raději to tedy doplním do receptu, při jeho psaní mi to nedošlo.
Nojo, pravda to byla 🙂 Koláč byl výborný a měl tedy pěkný říz! 🙂
Tak jsem ráda, že se nakonec povedl.
Kolik citronové šťavy to cca je? Mám už předem vymačkanou a nevím, kolik toho dát. Děkuji
Dejte jí tam podle chuti, cca 125 ml.
Podobný citronový koláč jsem taky nedávno pekla. Při dalším opakování zkusím bylinkový upgrade.
To jsem zvědavá, jestli Vám těsto s bylinkami bude chutnat.
Marynko,
ani nevíš, jakou radost mám z tvých receptů s bylinkami, loni jsem si založila bylinkovou zahrádku a pak jsem si říkala na co mi vlastně bude, když neznám vůbec žádné recepty ve kterých by byly ….. teď už to není pravda … děkuju …. Marki
Jak já bych chtěla taky bylinkovou zahrádku, na malém balkoně to moc nejde, ale aspoň něco se tam už zelená. Takže určitě budou další recepty přibývat, ať máš nějakou inspiraci. 🙂
Marynko, děkuju …. už se moc těším, pa, pa Marki
Ó, jak to Marynko víš, že kombinace citronu a rozmarýnu je i moje nejoblíbenější?
Při první příležitosti koláček vyzkouším, snad jím přivolám opravdické jaro 🙂
Teda, ještěže mám napečeny čerstvé kváskové perníkové loupáčky a domácí nutellu, jinak bych se fakt uslintala 🙂
Já už to tuším dlouho, že máme stejné chutě 🙂
Zdravím,
díky vašemu blogu, jsem začala péct, protože když to vidím, hned to taky chci a jiná možnost prostě není:)) tentokrát se mi to povedlo i vizuálně:) použila jsem bio citrony, pro větší jistotu, že kůra nebude plná pesticidů. Také nepoužívám nikdy žádný cukr, pouze extrakt ze stevie, je výborný (a oproti klasické zelené stevii nenechává žádnou "pachut'") a ještě navrch agávový sirup a bylo to opravdu skvělý! Díky moc Maryno!.)
Kaca
Katko, to jste mi udělala velkou radost a vylepšila nepodařený den! 🙂
Ten musí být skvělý. Používáte bio citrony? Lenka.
Bio citrony nepoužívám, před použitím citrony i pomeranče propařím horkou vodou, 3x po sobě je proliji vařící vodou.
Koláč vypadá nádherně žlutě jako sluníčko. Úplně cítím tu chuť.