Krémovitá mléčná rýže s výraznou chutí vanilky nejlépe chutná s čokoládou nebo chuťově výrazným ovocem. Recept je ze švédské kuchařky Anny a Fanny Bergenströmových Under the Walnut Tree, která je zajímavě rozdělena do kapitol podle hlavních surovin a najdete v ní recepty nejen ze severských zemí.
Suroviny
120 g krátkozrné rýže
750 ml plnotučného mléka
3 lžíce mletého cukru
1vanilkový lusk
150 ml smetany ke šlehání
špetka soli
Na vaření rýže budeme potřebovat hrnec se silným dnem. Rýži propláchneme a dáme vařit na 10 minut s 300 ml vody a špetkou soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a hranou nože z něj vytáhneme semínka, viz video.
Lehce uvařenou rýži scedíme, vrátíme ji do hrnce, zalijeme asi 2/3 mléka, přidáme semínka vanilky i zbytek lusku a vaříme na velmi mírném ohni 40 minut. Během vaření přikryjeme pokličkou, aby se na povrchu netvořil škraloup, každých cca 10 minut musíme zamíchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu. Ke konci vaření vyjmeme vanilkový lusk a přimícháme cukr. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
Ze smetany ušleháme ne úplně pevnou šlehačku a zamícháme ji do vychladlé mléčné rýže. Podáváme s čerstvým ovocem, nastrouhanou čokoládou, prostě s čím kdo má rád.
Anna a Fanny Bergenström, Under the Walnut Tree, Hardie Grant Books 2012 |
hmmm, jemná a krémová mléčná rýže s chutí pravé vanilky… Hned bych si dala!
Jdu shánět vanilkový lusk, to bude dobrota:)