Kuchyně plná omamné malinovo-mandlovo-máslové vůně. Linula se z trouby během pečení a slibovala něco skvělého. Máslové listové těsto, smetanový sýr, maliny a mandle se spojily do jednoho harmonického celku.
Pokud využijete kupované listové těsto, je koláč velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Já osobně doporučuji obětovat trochu času a připravit si domácí máslové, které je křehčí a voňavější. Obdiv, který zaručeně sklidíte, za to stojí! Výborný je i pěkně odležený druhý den, třeba jako výletní svačinka ve vlaku. Inspirace pochází z Moich wypieków.
Suroviny
380 g listového těsta
250 g sýru Philadelphia nebo Fénix
60 g moučkového cukru
60 g mandlí pomletých na jemno nebo mandlové moučky
300 g malin
40 g mandlových plátků
1 menší vejce
Listové těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát o rozměrech cca 33 x 23 cm a silný 4 mm. Těsto natočené na válečku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přehneme ve vzdálenosti 1,5 cm od okraje na všech stranách. Vzniklý rámeček na povrchu opět potřeme rozšlehaným vejcem. Těsto uprostřed rámečku propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír, který rovnoměrně po celé ploše těsta uvnitř rámečku zatížíme (fazole, keramzit, speciální hliněné kuličky). Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C, následně odstraníme pečicí papír se zátěží a dopečeme dozlatova přibližně 6 až 8 minut.
Během pečení těsta připravíme náplň. Sýr Philadelphia rozmícháme vidličkou se zbylým vejcem, cukrem a mletými mandlemi. Náplň rozhodně nešlehejte, aby příliš nezřídla.
Náplň rozetřeme na předpečený korpus, na ni rozložíme maliny a posypeme je mandlovými plátky. Pečeme dalších 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Podáváme vychladlý a posypaný moučkovým cukrem.
Update 14. 7. 2013
Babinec jel na výlet, 13. 7. 2013 |
Ukázka odrůd vinné révy a jejího vedení a řezu, Starovičky, 13. 7. 2013 |
Boží muka se sv. Vendelínem ve vinohradu mezi Starovičkami a Velkými Pavlovicemi, 13. 7. 2013 |
Vinohrady nad Velkými Pavlovicemi, 13. 7. 2013 |
Skvělá škvarkovka u Zborovského ve Velkých Pavlovicích, 13. 7. 2013 |
Toulat se krajinou, objevovat nové cesty, sem tam si utrhnout ze stromu meruňku, višně … |
Zkratka do Rakvic je sice delší a méně pohodlná, ale krásně voňavá (dálnice hned vedle tam jako nebyla :-)), 13. 7. 2013 |
Odměna v Rakvicích, 13. 7. 2013 |
Je skvely. Byl ochutnan a pochvalen tchyni, ktera jinak sladke nerada �� S ostruzinami musi byt taky bozi �� diky za recept, M.
Tak to je fakt nádhera! Maryno, ty jsi doslova pečící maniak, co příspěvek, to nějaká úžasná dobrota! Letos jsem neměla moc šanci dostat se k pěkným tuzemským malinám, ale třeba to bude příští rok lepší. Domácí listové těsto dělám a vždycky mám v mrazáku dost velkou zásobu, mandle miluju, takže není co řešit.:-)
Někdo je maniak pečící a někdo zmrzlinový, co? 🙂 Si myslím, že by mohla být dobrá i varianta s borůvkami a možná i ostružinami.
Mňam tak tohle bude úplná extáze 🙂 Maliny miluju,ale vždycky když si naplánuji, že z nich něco upeču skončí dřív v žaludku než se k pečení vůbec dostanu :))
To znám, taky se musím hodně ovládat 🙂
Krása 🙂 Škoda, že to tu nebylo včera, nemohla jsem se rozhodnout, co s malinami, chtěla jsem něco nového, a nakonec jsem skončila zase u osvědčené klasiky (bude na blogu).
Třeba recept poslouží jako tip na příště 🙂
Rozhodně, vypadá báječně 🙂