Rugelach je tradiční židovské pečivo, jehož název je z jidiš. Jsou to zavinuté rohlíčky s různými náplněmi – skořicovou, oříškovou, kakaovou, rozinkovou, marcipánovou. Těsto může být z tvarohu nebo kysané smetany, díky nimž vydrží dlouho vláčné a křehké. Ocení je především Ti, kteří si občas rádi zamlsají, ale přitom nejsou moc na sladké.
Suroviny na 16 rohlíčků
250 g hladké mouky
150 g změklého másla
150 g měkkého tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
Náplň
1 lžíce rozpuštěného másla
skořice
kakao
mleté mandle nebo ořechy
marcipán
cukr krupice
Na vál přesijeme hladkou mouku, v níž vytvoříme důlek, do kterého přesijeme moučkový cukru, nadrobíme máslo a tvaroh a vypracujeme hladké pružné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu ztuhnout v lednici.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválíme kruh silný asi 3 mm. Každý kruh potřeme rozpuštěným máslem, posypeme krupicovým cukrem a skořicí. Skořici můžeme nahradit kakaem, pomletými mandlemi, ořechy nebo marcipánem. Každý kruh rozkrájíme na 8 trojúhelníků, které srolujeme od základny k vrcholu.
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme necelých 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Upečené rohlíčky necháme dobře zchládnout na roštu.
Super! Na cukroví bych vyválela tak 4 kola, aby byly rohlíčky menší, ale chuťově jsou skvělé. Dělala jsem je s náplní jen cukr+skořice, je to jednoduché, rychlé… Děkuji moc za recept!
Mňam! Hledala jsem něco skořicového a padl mi zrak na tyhle rohlíčky. Z fotky mě nijak zvlášť nezaujaly, ale válela se nám v lednici zakysaná smetana a naopak jsme měli nouzi o vajíčka, tak jsem je zkusila. A rozhodně ne naposledy. Nenáročné, rychlé, výborné. Díky!
Vypadají lákavě nejen na Marynině zdařilé fotografii, ale také skvěle chutnají!