Vanilkové rohlíčky jsou asi nejrozšířenější vánoční cukroví a to nejen v našich končinách. Receptů na ně je nepřeberné množství, někteří tvrdí, že jediné správné jsou s lískovými ořechy, jiní s vlašskými a někteří používají jen mandle. Tento recept je zvláštní použitím sádla, které dodává rohlíčkům specifickou chuť a křehkost. Recept jsme získali od babičky jedné mamčiny spolužačky a stal se naším nejoblíbenějším. Protože se v komentářích objevovalo, že jsou moc křehké a praskají, doplnila jsem do receptu podrobnější popis jejich výroby, aby Vám nepraskl ani jeden! 🙂
Suroviny na 60 rohlíčků
150 g hladké mouky
50 g změklého másla
50 g vepřového sádla
50 g lískových nebo vlašských ořechů pomletých na jemno
30 g moučkového cukru
½ lžičky prášku do pečiva
100 g vanilkového cukru
Mouku, cukr a prášek do pečiva prosejeme na vál, přidáme máslo, sádlo, ořechy a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme minimálně 2 hodiny vychladit v ledničce. Můžeme připravit i několik dnů předem.
Těsto rozdělíme na půlky a obě zpracujeme v rukách na kouli, tím těsto trochu zahřejeme. Z každé koule vyválíme dlaněmi na silikonovém válu válečky o průměru 2 cm. Při formování válečků podsypáváme jen minimálně moukou. Každý váleček rozkrojíme na 30 rovnoměrných dílů. V ruce si z kousku vytvoříme kuličku, kterou rozválíme dlaní na silikonové podložce na hada o délce 5 cm. Při rozvalování hada na podložce nepodsypávat moukou, případně jen tak lehoučce poprášit, kdyby se těsto lepilo. Na plech vyložený pečicím papírem klademe jednotlivé hady a tvarujeme do rohlíčku.
Pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 155°C.
Po upečení necháme jen krátce vychladnout na plechu a opatrně obalujeme ve vanilkovém cukru. Pečeme 14 dnů předem, aby se rohlíčky pořádně rozležely.
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky!
Upekla jsem stovky druhů cukroví, spousta jich je výtečných. Letos jsem ale upekla tyhle rohlíčky, a připadá mi, že jsem vkročila do jiného prostoru. To snad není ani možné jak fantasticky dobrý jsou. A jak jednoduchý! Jsme z nich doma úplně vedle!
Bláža
Dobrý den, Váš recept na rohlíčky je vážně nejlepší :-)! Jen jsem měla trochu problém, že při tvarování rohlíčků se mi trhaly. Nevíte kde může být problém? Děkuji Monika
Přidat trošinku sádla, ale opravdu jen nepatrně.