Trochu upravený recept ze zářijového Apetitu na obrácený fíkový koláč. Místo čerstvých fíků jsem použila sušené, přidala blumy a třtinový cukr jsem doplnila zlatým sirupem. Celkově byl koláč až moc sladký, a tak bych do těsta dala příště méně cukru. V receptu je již upravené množství.
Suroviny
90 g másla
100 g třtinového cukru
2 lžíce zlatého sirupu
6 blum
½ balíčku sušených fíků
125 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
3 vejce
150 g krupicového cukru
4 lžíce citronové šťávy
strouhaná kůra ze 2 citronů
2 lžičky čerstvého drobně nasekaného rozmarýnu
1. Troubu předehřejeme na 175°C. Máslo dáme do dortové formy o průměru 23 cm a rozpustíme jej v troubě. Asi po 5 minutách formu vyjmeme z trouby a rovnoměrně ji vysypeme třtinovým cukrem. Poklademe rozpůlenými fíky a blumami řezem dolů. Posypeme lžičkou rozmarýnu a polijeme zlatým sirupem.
2. V misce vyšleháme bílky na sníh. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru a šťávu a lžičku rozmarýnu. Stěrkou vmícháme střídavě mouku smíchanou se solí a kypřícím práškem a bílkový sníh.
3. Těsto nalijeme na ovocnou směs a uhladíme.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C asi 40 až 50 minut. Na roštu necháme vychladnout 10 minut. Podáváme ještě teplé.
Díky! Zase Ti tedy někdy něco přinesu. Za básničku 🙂
Pochmurný den začíná,
v tom přichází Maryna.
Vůně sladká opojí vás,
oko jihne – dostává jas.
Koláč obrácený mění,
co začalo po rozednění.
Proto jezte do syta,
co Maryna přichystá!
kolegyně