Sezona švestek a blum pokračuje a ještě jich mám od Lenky docela hodně, tak je tu další recept s blumami. Koláč je hodně šťavnatý a křehký, oříšky v posypce jej chuťově ozvláštňují.
Suroviny na těsto:
500 g hrubé mouky
250 g másla
80 g moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
2 žloutky
2 lžíce sladké smetany
Mouku, změklé máslo, prášek do pečiva a cukr utřít, přidat žloutky a sladkou smetanu. Vzniklým těstem vyložit koláčovou formu o průměru cca 24 cm. Formu s těstem vložit na 15 minut do mrazničky vychladit. Předehřát troubu na 170°C.
Drobenka
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce pomletých lískových ořechů
2 lžíce rozpuštěného zchladlého másla
3 lžíce třtinového cukru
⅓ lžičky mleté skořice
Všechny suroviny smíchat v misce rukou, tak aby vznikla posypka.
Omyté a osušené blumy, dle velikosti asi 10 kusů, rozkrojíme na půlky, které poklademe řezem nahoru na vychlazené těsto. Posypeme posypkou a dáme péct na 30 až 40 minut.
Pozdě! Už není, ale na Orlí je ještě zbytek koláče s fíky a blumami, ale musíš pospíšit.
Dekuji za pozvani, mam se stavit na Orli nebo na Tabor? 😉
Filip