Fialová stále letí! Tentokrát švestková. Těsto je z jedné z nejlepších kuchařek – Nová domácí kuchařka 4 od Jozy Břízové a Maryny Klimentové. V každé rodině vaří většinou knedlíky stále podle stejných receptů, které se dědí. U nás doma vždy děláme meruňkové z odpalovaného těsta, jahodové z tvarohového těsta, borůvkové, černorybízové či malinové z kynutého a švestkové z bramborového těsta. Jak je to u Vás?
Suroviny
500 g brambor
125 g hrubé mouky
20 g krupice
1 vejce
sůl
máslo nebo sádlo na polití
mletý mák nebo strouhaný tvrdý tvaroh
moučkový cukr
Čerstvě uvařené brambory ve slupce ihned oloupeme a protlačíme lisem nebo nastrouháme na struhadle. Na vále brambory zpracujeme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na kousky, do nichž zabalíme švestky tak, aby byly všude dobře zakryté.
Knedlíky vhazujeme do vařící osolené vody a vaříme je 5 minut. Vyndáváme dírkovanou naběračkou, necháme trochu okapat a podáváme posypané cukrem, mákem nebo tvarohem. Poléváme rozpuštěným máslem, pokud je sypeme mákem, můžeme je polít rozpuštěným sádlem.
Akorat jsme je meli k obedu, moc chutnaji.Emily
To jsem ráda 🙂
U nás je to stejné. Zenon