Včera byl sernik pečený a dnes tedy slíbený nepečený z druhé půlky tvarohu z Otinovsi. Tento sernik má oproti včerejšímu nadýchanou pěnovou konzistenci díky tomu, že se tvaroh šlehá společně se smetanou na šlehání. Dala jsem do něj jen 80 g cukru, tak nebyl přeslazený a chuť tvarohu a jahod byla výraznější. Někomu by mohl připadat málo sladký, tak směs po vyšlehání rozhodně vyzkoušejte a případně doslaďte. Je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, nepečený je i jeho podklad z máslových sušenek.
Update 23. 6.
Doporučuji použít tvaroh v kostičkách, pokud budete mít ten ve vaničkách, který je řidší, přidejte ještě 2 plátky želatiny, aby dort lépe ztuhl.
Podklad dortu
170 g sušenek (použila jsem máslové)
70 g másla
Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme válečkem na malé kousky. Máslo rozpustíme a promícháme se sušenkami. Směs nasypeme do dortové formy a sušenky dobře přimáčkneme k jejímu dnu, nejlépe plochým dnem sklenice. Necháme ztuhnout v chladničce.
Tvarohovo-jahodová náplň
500 g tvarohu
400 g smetany ke šlehání
8 plátků želatiny
300 g jahod
80 až 120 g moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku
Želatinu dáme do misky, zalijeme ji vodou a necháme ji nabobtnat. Jahody zbavíme stopek, omyjeme je, 4 jahody si odložíme stranou a zbytek rozmixujeme na pyré. Pyré propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili peciček. Dvě lžíce pyré odebereme do kastrolku, ohřejeme ho a rozpustíme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu, přimícháme zbývající pyré.
Vychlazený tvaroh s cukrem šleháme 5 minut do pěny, přidáme smetanu a vanilku, dokud nezačne směs tuhnout, ale nesmí se přešlehat. Ke konci šlehání přidáme k tvarohu jahodové pyré s želatinou. Čtyři jahody rozkrájíme na plátky. Na vychlazený podklad dortu nalijeme ⅓ tvarohového krému, rozložíme na něj polovinu jahod, ty přikryjeme ⅔ tvarohového krému, na něj naskládáme zbývající jahody a ty přikryjeme poslední částí krému. Povrch dortu dobře uhladíme a dáme jej na 3 hodiny vychladit do ledničky.
Na ozdobu
100 g jahod
33 g světlého oplatku ve světlé polevě (např. Delissa bílá nebo vanilková)
Oplatek nastrouháme na jemno. Před podáváním vyjmeme dort z formy, jeho boky ozdobíme nastrouhaným oplatkem. Nahoru poklademe omyté a rozkrájené jahody.
Tak vcera jsem pripravila ostruzinovou variantu a nadhera – jen se zaprasilo. Jeste jednou moc diky. Silvie
Mám radost! 🙂
Tak nakonec ztuhnul a je uzasny! Moc dekuji. Asi jsem se strachovala predcasne:) pekny vecer. Silvie
To jsem ráda, že se povedl 🙂
Ahoj Marynko, uzasne stranky, uzasne recepty. Par jsem jich uz vyzkousela a nikdy nezklamaly:) prosim ale o radu
u tohoto serniku. Ma byt jahodove pyre pred vmichanim do tvarohove smesi vychladle? Ja jsem ho mela vlazne a zrejme kvuli tomu cela smes zridla:( soupla jsem ho do lednicky, pri nejhorsim ho zamrazim:) dekuji. Silvie
To je těžko poradit, kde vznikla chyba. Ten dort není ztuhlý ani po 3 hodinách v ledničce? Mohlo se stát, že želatina prošla varem a to je problém. Do tvarohu se to pyré musí zamíchat velmi vlažné, toho se ale docílí tím, že se želatina rozpustí jen v malém množství pyré a potom se do ní zamíchá ten zbytek pyré a tím se i dostatečně celá směs ochladí. Mohl být také problém v tvarohu, některé (zvláště ty ve vaničce) jsou moc řídké a to je potom potřeba přidat více želatiny, ale díky ní už nebude náplň tak nadýchaná a pěnová.
Úžasný!!! Brzy zkusím:).
promiň mi tu hrubku, nějak mám dnes zatemněno – oprava: z mléka (of course) :-))))
Ahoj Soňo, vůbec nemám zkušenosti s náhražkami pro alergiky na laktózu, tak ani nemůžu poradit jestli a jak by to šlo nahradit 🙁 Děkuji za pochvalu a mějte se.
aaaaaaach, to vypadá úžasně, škoda že je to všechno s mléka… Já většinou všechno nahradím podobnými věcmi ze sóji, kokosu apod.,ale tady je toho mléčného tolik, že kdybych to všechno nahradila, zřejmě by to ani nedrželo pohromadě 🙁
Ale máš to Maruško kráááááásné, i celý tvůj blog je perfektní. Moc tě zdravím
soňa z Irska
Marynko, ty mi dáváš … hned co začnou zrát ve velkém, jdu na to … zatím mi je ozobávají kluci …. první jahůdky chutnají nejlíp …. přeju ti krásný začátek nového týdne … pa, pa Marki
Přímo ze záhonku jsou vždycky nejlepší 🙂
Serník se nedělá se želatinou!!!! Je Marynko pořádně sv Polsku zjistit recept.To co děláš je obyčejná jahodová kostka za komunistů!
Sernik může být cokoli z tvarohu (ser biały). Nepečený musí být vždy s želatinou. Nemusíte mě opravovat.
kde se vzal název serník?:) vypadá ale krásně!
Sernik se používá v Polsku, je to od slova ser = sýr, což je i tvaroh. Ten se v Polsku jmenuje buď ser biały nebo twaróg. Takže stejný název pro tento typ buchty mají i v Anglii, Německu… Mě se nějak nelíbí název tvarožník, který se používá u nás.
Je to z polštiny.Tvaroh je serek.
Díky anonyme, ale doporučuji číst předchozí komentáře, už je to tam totiž vysvětleno.
No ten vypadá nádherně! Počkám si až budou naše čertstvé jahody a vrhnu se na něj 🙂
Já už mám jahodovou sezonu tři týdny a náramně si to užívám, kupodivu i ty Řecké jsem totiž dobré.
Mňam, tohle je přesně typ dezertu, po kterém bych se mohla utlouct. určitě velmi brzy vyzkouším (jen co sníme můj dnešní pokus – kokosovou variantu Princeznina dortu s bíločokoládovým tvarohovým krémem, čerstvými jahodami a bílou pařížskou šlehačkou.
Ale tenhle bych si dala raději!
Princeznin dort? To vůbec neznám. Tak pošli kousek tvého a já Ti pošlu mého 🙂