Dvojité narozeniny v Držovicích si žádaly nějaký extra dort. Dostatečně velký, aby se dostalo na všechny účastníky bečky. V posledním čísle časopisu Sweet Dreams se mi zalíbil tento s jahodovou a rebarborovou pěnou a myslím, že to byla dobrá volba, pokud jej nechválili jen ze soucitu :-). Překvapením pro všechny bylo, že dort není máslový a těžký, ale pěkně nadýchaný a lehoučký. Rebarborová pěna vyvažovala celkovou sladkost dortu, tak jsem byla ráda, že jsem neudělala jen jahodovou, jak jsem měla původně v plánu. Recept jsem si trochu upravila, použila jsem raději osvědčený recept na piškot. Tak všechno nej, Rado a Sysle!
Jahodové želé
400 g čerstvých jahod
40 g třtinového cukru
6 plátků želatiny
100 g bílé čokolády
Želatinu namočíme do vody a necháme ji nabobtnat. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na menší kousky. V hrnci je spolu s cukrem přivedeme k varu, vaříme 4 minuty. Jahody rozmixujeme a propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili pecek. Jahodové pyré vrátíme do hrnce, přidáme čokoládu nalámanou na menší kousky a necháme ji rozpustit. Nabobtnalou želatinu vymačkáme a rozmícháme ji ještě v horkém jahodovém pyré.
Rebarborové želé
400 g rebarbory
80 g třtinového cukru (můžete i přidat, pokud by byla moc kyselá)
6 plátků želatiny
100 g bílé čokolády
Želatinu namočíme do vody a necháme ji nabobtnat. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíčky. V hrnci ji spolu s cukrem přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nezačne rozpadat (10 minut). Rozmixujeme ji, vrátíme do hrnce, přidáme čokoládu nalámanou na menší kousky a ohříváme, dokud se nerozpustí. Nabobtnalou želatinu vymačkáme, přidáme do horkého pyré a dobře ji rozmícháme.
Oboje necháme za občasného míchání chladnout alespoň jednu hodinu, dokud nezačne lehce tuhnout.
Vanilkový piškot
3 vejce
120 g krupicového cukru
½ dl slunečnicového oleje
semínka z půlky vanilkového lusku
150 g hladké mouky
7 g prášku do pečiva
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva.
Celá vejce vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháváme cukr – musí se v nich dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme olej a semínka vanilky. Na závěr jen velmi rychle zašleháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout. Vychladlý korpus rozřízneme podélně na poloviny.
Čokoládový piškot
6 vajec
240 g krupicového cukru
1 dl slunečnicového oleje
250 g hladké mouky
50 g kakaa
10 g prášku do pečiva
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s kakaem a práškem do pečiva.
Celá vejce vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháváme cukr – musí se v nich dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme olej. Na závěr jen velmi rychle zašleháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout. Vychladlý korpus rozřízneme podélně na třetiny.
Jahodová a rebarborová pěna
jahodové a rebarborové želé
6 bílků
100 g krupicového cukru
500 g smetany ke šlehání
Bílky dáme do mísy na šlehání, kterou je možné vložit do vodní lázně. K bílkům přidáme cukr, mísu postavíme do vodní lázně a ohříváme za stálého míchání metličkou, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Zda je cukr rozpuštěný, nejlépe zjistíme, když si trochu směsi rozetřeme mezi dvěma prsty a necítíme žádné hrudky. Ohřívání ve vodní lázni trvá jen pár minut, bílky nesmí projít varem!
Poté z bílků vyšleháme v robotu pevný sníh, šleháme asi 10 minut. Zvlášť si ušleháme šlehačku.
Do lehce tuhnoucího jahodového želé zamícháme polovinu bílkového sněhu a polovinu šlehačky. Stejně to uděláme s rebarborovým želé.
Skládání dortu
Ke skládání dortu budete potřebovat buď vysokou dortovou obruč (15 až 20 cm) nebo přehněte pečicí papír na polovinu a vložte jej po celém obvodu do klasické dortové obruče tak, aby se trochu překrýval. Dortovou obruč položte na podnos. Základ dortu tvoří čokoládový korpus, vložte jej na dno a obruč uzavřete těsně kolem něj. Na první korpus natřete polovinu rebarborové pěny, vložte na pár minut do ledničky, aby lehce ztuhla. Na rebarborovou pěnu položte vanilkový korpus a rozetřete na něm polovinu jahodové pěny a opět vložte na pár minut do ledničky. Na jahodovou pěnu položte druhý čokoládový korpus a rozetřete na něm zbývající rebarborovou pěnu, opět vložte na chvilku do ledničky. Jako poslední položíme vanilkový korpus, na něj rozetřeme zbývající jahodovou pěnu a tu přikryjeme posledním čokoládovým korpusem. Dort necháme 4 hodiny vychladit v ledničce.
Na vychlazeném dortu rozevřeme obruč a opatrně odstraníme pečicí papír. Na ozdobu můžete dort pocukrovat přes šablonu a naskládat na něj čerstvé jahody.
a na ohni se k pivu peklo masisko |
moc děkuju za recept =) Dort jsem pekla o víkendu bratrovi k narozeninám a byl famózní
vypadá krásně! ta pěna je zázrak 🙂
Maryno, ten dort vypadá náramně jedle. a ještě víc by mě zajímalo to masiko v tom alobalu. To jsou nějaký kousky nebo jeden kus? prosím o bližší popis, jestli můžu. a jsem úplně unešená tou kredencí u té staré cihlové zdi, nádhera. Jen ty košíky bych do ohně faaaaaaaaaaaakt nikdy nehodila. Přeji krásný den Majka
Kredenc je krásná, bohužel není moje :-(. Na ohni se pekla jehla z vepřového, kuřecího, jater, špeku, cibule a papriky. Maso bylo předem naložené tuším v jogurtové marinádě a bylo to mooooc dobré.
Marynko, úplně se mi na něj sbíhají sliny, vypadá nádherně …. Marki
Tak ten je opravdu pompézní!
Vypadá stejně, jako určitě chutná – úchvatně. Jen nějak nemůžu najít svou čelist, jak mi někma odpadla 😀
úžasné!! hned jak budou na zahrádce jahody, tak vyzkouším 🙂
http://www.goodies-terry.blogspot.com