Jednoduchý, rychlý a osvěžující koláč, po kterém se okamžitě zapráší. Může se upéct s různým sezonním ovocem, nejlepší je kyselejší (angrešt, jablka, černý rybíz, višně), které vyrovnává sladkost bezé. Můžete použít, stejně jako já, i mražené ovoce. Těsto je měkké a vláčné, trochu víc se drobí, ale není suché. Recept je z kuchařky Koláče a dorty Annette Wolterové.
Ingredience
3 vejce
50 g másla
350 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
2 lžičky vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
5 lžic mléka
3 lžíce horké vody (nesmí být vařící)
1 kg červeného rybízu zbaveného stopek
Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků a máslo rozpustíme.
Žloutky vyšleháme s 3 lžícemi horké vody do pěny. Postupně, za stálého šlehání, přidáváme 150 g krupicového cukru a vanilkový cukr, až vznikne světlá hustá pěna. Opatrně, aby pěna nespadla, do ní přimícháme rozpuštěné prochladlé máslo, mléko a mouku.
Těsto rozetřeme na hlubším velkém plechu vyloženém pečicím papírem. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
Během předpékání těsta vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Do vyšlehaných bílků postupně po lžicích zašleháme zbývající cukr. Do sněhu opatrně vařečkou zamícháme rybíz. Tuto hmotu rozetřeme na předpečený korpus a dále pečeme 15 až 20 minut na střední příčce v troubě zapnuté na 150°C.
Výborný.Dnes vyzkoušen s rybízem. Těsto zas tak velký pekáč nechce a je to takové mezi a špatně se roztírá(spraví to namočené prsty a trocha času 🙂 ) Na sníh jsem dala bílky tři. Je opravdu výborný!!!!!! Děkuji za recept. 🙂
Výborný koláč. Dělala jsem do koláčové formy. Místo rybízu jsem dala mražené ostružiny, byla to velká mňamka (Y). Hana
Vynikající! Asi ho sním sama 🙂 dělán s jostou. děkuji!
Díky, s jostou musí být super!
Měla sem u sestry na oslavě a mnam, už sem si ho našla a tisknu a brzo upeču- děkuju za výborný recept
Sleduji Tvou praci uz dlouho, jelikoz nam zahrada rozmnozuje neskutecne vsechny uvedene plody, zkusila jsem tento recept. Testo neni uplne ridke, ale krasne vybehne a diky snehu s ovocem pekne zvlacni. Mela jsem dva hrnky cerveneho a jeden cerneho rybizu a dle me predstavy akorat. Pouzila jsem kulatou kolacovou formu a super. Vynikajici, vlacny a chutove vyvazeny. Vsem doporucuji a hlavne s laskou, to se pak povede vzdycky:) diky za tento receptik a jdu hledat neco na visne;)
Díky a zahradu závidím, já musím pro všechno na Zelňák 🙂
Dnes jsem upekla s čerstvým rybízem a měl velký úspěch, děkuji :-).
Tak tohle je první laskomina, kterou jsem upekla podle tohoto blogu. Nalákala mě kombinace kyselého a sladkého a musím říct, že je to chuťově přesně tak úžasné, jak jsem si představovala:)) Jenom se musím přiznat, že jsem měla dost hutné těsto, rozhodně ne tekuté. A taky se podivuju nad tím, že je zde na fotce tak vysoký korpus, to ten můj není, možná je můj "velký" plech jinak velký…:)) Ale to je fuk, každopádně díky za recept, určitě budu v pečení podle těchto stránek pokračovat.
Martina
Díky. Plech je velký cca 25 x 35 cm. Výška korpusu závisí i na tom, jak se podaří vyšlehat těsto a jestli moc nespadne při přimíchání mouky.
Taky jsem měla těsto hodně husté a opravdu tam dáte celé kilo rybízu? Já dala 60 dkg a přišlo mi, že víc do toho sněhu už nedostanu. Teď chladne a nemůžu se dočkat ochutnávky 🙂
Tak výsledek je super, díky za recept 🙂
Tak to jsem ráda. Opravdu tam dávám všechen uvedený rybíz 🙂
Děkuji za recept na koláč! Muž ho vzal na rozlučku do práce a měl tam obrovský úspěch 😀 Takže jdu vyzkoušet další z Vašich receptů…Jitka
robim dnes a uvidim a to cesto ma byt take tuhe či som niekde urobila chybu? A robila som z čučoriedkami uvidim ake to bude 🙂 tešim sa vyzera kolačik bombovo 🙂
Těsto není moc tuhé, je to klasické třené těsto, které se musí dát do for my přelít, možná to chtělo přidat trochu více tekutin. S borůvkami bude určitě také výborný.
Dělala jsem s černým rybízem, včera s malinami a je opravdu výborný 😉
Já ji ještě s jiným ovocem (kromě jablek) nezkoušela dělat, tak díky za info, že i s ním je výborná.
Jakože… hodně, hodně dobrý! Pěkně děkujeme:o) J.
Díky, jsem ráda, že chutná.
tak právě dopečeno a snědený první kousek, jen s třešněma místo rybízu a je to super dobrý a neskutečně křehký. Dala jsem o třetinu míň cukru, protože moc nesladím a stejně by bylo kyslejší ovoce, co by to stáhlo, lepší
Tak super! On právě ten kyselý rybíz tu sladkost vyvažuje. Na jiné ovoce taky ubírám cukru, třeba s jablky je taky výborný.