
Svačinka na cestu do Toskánska pro smráďata. Cookies s čerstvými ostružinami a kousky hořké čokolády. Čokoládu můžete použít i mléčnou nebo bílou, podle vašich chuťových preferencí. Překvapivě jim tentokrát i chutnaly, což se rovná zázraku :-).
Srpnového Toskánska jsem se trochu bála, ale nám se naštěstí ochladilo na přijatelných 28°C, a občas sprchlo, tak to potom všude krásně vonělo. Dokonce jsme nikde nenarazili ani na davy lidí. V Bagno Vignoni jsme se ráchali v přírodním bazénku téměř sami. V Pienze také nebylo narváno, dokonce si tam užilo mé etnografické já, když tam večer trénovali puberťáci na soutěž Contrad. U moře jsme objevili u Ceciny parádní psí pláž, tak si užila moře i Toňa. Jsou na ní postavené skvělé chýše z piniového dřeva, které poskytují stín hafanům a páníčkům.
Suroviny na 30 sušenek
180 g másla
120 g krupicového cukru
150 g jemně mletého třtinového cukru
30 g vanilkového cukru
2 menší vejce
300 g hladké mouky
⅔ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
180 g malých čokoládových čoček (70%) nebo na hrubo nasekané čokolády
150 g ostružin
Dva plechy vyložíme papírem na pečení.
Máslo musí být hodně povolené, nechte ho klidně 2 hodiny na kuchyňské lince. Ostatní suroviny musí mít také pokojovou teplotu, tak je nechte hodinu předem na lince.
Máslo utřeme se všemi cukry do nadýchané světlé pěny, třeme cca 10 minut při vyšší rychlosti. Poté do pěny zašleháme jedno po druhém vejce. Musí se vždy dobře spojit s pěnou a máslo se nesmí srazit. Pokud se Vám srazí, tak mísu trošku nahřejte nad vodní lázní.
Mouku promícháme se solí a sodou a s čokoládovými čočkami a zamícháme ji stěrkou do vyšlehané hmoty. Na závěr opatrně zamícháme ostružiny, aby se moc nerozmělnily.
Z těsta tvarujeme kuličky o velikosti většího vlašského ořechu, klademe je na plechy ve větších rozestupech.
Pečeme cca 12 až 16 minut v troubě vyhřáté na 175°C s horkovzduchem. Déle pečené sušenky budou více křupavé, při kratší době budou uprostřed měkčí. Po upečení necháme sušenky vychladnout 20 minut na plechu a teprve je sundáme.
Sušenky jsou s čerstvým ovocem, tak nevydrží moc dlouho, spotřebujte je do 3 dnů.
























Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.