Suroviny
500 g polohrubé mouky
12 g instantního droždí
50 g krupicového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
3 žloutky
150 ml plnotučného mléka
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce tuzemského rumu
60 g medu
125 g změklého másla
30 g rozinek naložených v rumu
20 g blanšírovaných mandlí
20 g kandované pomerančové kůry
1 vejce na potření
15 g vlašských ořechů na posypání
Mouku prosejeme a promícháme s droždím, cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, mléko, smetanu, rum a med a hněteme, dokud se nepropojí. Máslo nakrájíme na malé kostičky a postupně je zapracováváme do těsta jednu po druhé, vznikne lesklé, lehce lepivé a elastické těsto. Na závěr do něj zapracujeme rozinky, pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a mandle posekané na drobno.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Z nich vyválíme rukou válečky dlouhé asi 40 cm. Základnu vánočky spleteme ze čtyř válečků, střední část ze tří a horní ze dvou.
Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme opět 2 hodiny kynout. Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před kynutím na plechu ji můžeme ještě zpevnit zapíchnutím několika špejlí po její délce. Špejle z vánočky vytáhneme až po upečení.
Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 40 minut.
Pro Unknowen: Ne, tato je s droždím, s kváskem na blogu nemám. Pro Petra: Dá se použít jen hladká mouka. Bude jen trochu hutnější.
dobry den, da se nejak nahradit polohruba mouka? a nemyslim smichat hrubou s hladkou? treba nejaky jiny typ mouky. Dekuji
Dobrý den, vánočku dělám tradičně každý rok a letos vyzkouším tu Vaši. Chtěla bych se zeptat, jestli je tato vánočka stejná jako máte na instagramu – máslová s kváskem. Předem děkuji za odpověď.:-)
Vaše recepty jsou skvělé, vánočku dle vašeho receptu připravuju druhým rokem a musím říct, že lepší jsem ještě nejedla. Děkuji.
Dobry den. Chtela bych upect vasi vanocku. Vanocku budu pect poprve v zivote a nevim jak poznat jestli je vanocka hotova. Treba ze pichnu do babovky spejli a je sucha. Existuje nejaky podobny figl na vanicku? Jinak sem vybrala vasi vanocku, protoze casto vybiram recepty z vaseho webu a vzdy jsou super a vsem nam chutnaji :). Tesim se az vyzkousim i vabocku.
Je to stejné, vyzkoušejte to špejlí
Vánočka je moc dobrá; úplně dokonalá by byla, kdybych ji nezapomněla osolit 😀 Asi budu podle tvého receptu péct pokaždé.
Také ráda vyzkouším. Něčí práci hanit je velmi jednoduché, ráda bych viděla a ochutnala její výtvory… Jsem ráda za Vaše stránky. Hezké svátky
Paní taky nechápu. Já dělám vánočku úplně bez mandlí a rozinek. Prostě to tak máme rádi. A není to důvod k tomu, abych byla na kohokoliv hnusná. Naopak Vaši vánočku ráda vyzkouším a upravím si recept podle sebe..
Ja taky pecu bez mandlí a rozinek, i kdyz mi vic chutna s nimi, ale deti by nejedly nebo oboji vydloubavaly.
Super děkuji určitě vyzkouším ���� a z paní si nic nedělejte ať si udělá vánočku jen z rozinek a mandlí a jde se s ní vyfotit ������Naďa
Jedna rozinka u půl mandle na decimetr čtvereční? Takovou u teda nás nee 😉 Kateřina
A nutí Vám ji někdo? Moc nechápu potřebu takto komentovat práci někoho jiného, zvlášť když ji dělá pro jiné zcela zdarma.
Tak to je jasné, proč se šetřilo … Pěkné Vánoce 🙂