Dort pro vítěze včerejšího turnaje o nejlepší pečenou paštiku, který jsem pořádala ve svém pekařství. Bezlepkový hutný makový korpus, sýrový krém, trpce nakyslá brusinková želatina, ovoněná pomerančovou kůrou. Skvělá kombinace pro ty, kteří nemají rádi přeslazené dezerty. Gratulace Davidovi!
Makový korpus
125 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
40 g moučkového cukru
3 vejce
40 g třtinového cukru
100 g modrého máku
50 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
50 g hořké čokolády (70%)
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou.
Pomletý mák smícháme s mandlovou moučkou a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Máslo utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Postupně do pěny zapracujeme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 35 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout ve formě.
Krém
400 g cream cheese či jiný sýr podobný Philadelphii
100 g másla
100 g moučkového cukru
2 pomeranče
Pomeranče propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu.
Máslo vyšleháme s cukrem a polovinou pomerančové kůry do pěny (cca 10 minut), přidáme sýr a polovinu pomerančové šťávy a třeme dalších 5 minut, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém. Zbylou kůru a šťávu použijeme do brusinkového želé.
Krém rozetřeme rovnoměrně po celém makovém korpusu uzavřeném v dortové formě, na povrchu ho uhladíme do rovna. Dortovou formu vložíme do ledničky, aby krém ztuhl.
Brusinkové želé
200 g čerstvých velkoplodých brusinek (klikva)
pomerančová šťáva
pomerančová kůra
150 g krupicového cukru
200 ml vody
5 plátků želatiny (20 g)
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
Vodu svaříme s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou, přidáme brusinky, přivedeme opět k varu a plamen zmírníme. Za občasného míchání vaříme 10 až 15 minut. Brusinky během varu popraskají a začnou želírovat. Kastrol sundáme z hořáku a do brusinek zamícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud nezačne želé lehce tuhnout. Nalijeme je na vychlazený krém. Dort vrátíme opět do ledničky minimálně na dvě hodiny.
Před podáváním uvolníme opatrně špachtlí okraje dortu a vyjmeme jej z formy.