Suroviny na korpus
280 g změklého másla
230 g krupicového cukru
3 vejce
280 g hladké mouky
60 g kakaového prášku
1 lžička jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
200 ml kysané smetany
Dna dvou dortových forem o ∅ 25 až 26 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem.
Mouku prosejeme s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí. Máslo utřeme s cukrem do nadýchané světlé pěny, následně do ní vetřeme jedno po druhém vejce. Na závěr přidáváme, za stálého míchání, na střídačku po lžících kysanou smetanu a suché suroviny. Vznikne husté těsto. To rozdělíme na poloviny a každou rozetřeme rovnoměrně do připravených dortových forem. Na povrchu uhladíme a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout ve formách na roštu. Vychladlé korpusy vyjmeme z forem.
Krém z nutelly
200 g mascarpone
250 g nutelly
60 g hořké čokolády (50%)
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, dobře ji rozmícháme a necháme lehce prochladnout.
Mascarpone vyšleháme spolu s nutellou na hladký krém, po lžících do něj zašleháme čokoládu. Krém dáme na chvilku vychladit do ledničky.
Smetanový krém
300 g smetany na šlehání
50 g mascarpone
1 lžíce moučkového cukru
Mascarpone spolu se smetanou a cukrem vyšleháme do krému. Během šlehání postupně zvyšujeme rychlost. Ale opatrně, ať krém nepřešleháte a nesrazí se.
Skládání dortu
400 g jahod
10 lístků bazalky
Jahody opláchneme, polovinu zbavíme stopek a všechny překrojíme na půlky. Pět lístků bazalky nasekáme na jemno. Na dortový podnos položíme jeden dortový korpus, potřeme jej polovinou nutellového krému, polovinou smetanového krému a na něj poklademe jahody bez stopek a posypeme nasekanou bazalkou. Přikryjeme druhým korpusem a celý postup opakujeme.
Nahoře nazdobíme jahodami se stopkami a celými lístky bazalky.
Prosím o radu, ohledně skládání, chtěla bych jahody nasekat na kousky a přimíchat do šleh. směsi; nutelovým krémem dort omazat. Myslíte, že by to šlo, den předem?
Dobrý den, ano, určitě šlo. Ať se povede. Maryna
Uděláno…Snědeno…Bez chybičky…Děkuji moc za skvělý recept.
Náš svatební 🙂
vypadá skvěle, na přítelovi narozeniny se do něho pustím 🙂
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli můžu dort upéct v jedné dortové formě a tu pak proříznout? 🙂 Velmi děkuji.
Ne
Můžu vedet proc ne?
Protože to těsto je hodně hutné, těžké a vlhké a vysoký korpus by se neupekl, PROSÍM.
Aha, děkuji, tak to už chápu proč 🙂
Takhle si představuju dort pro sebe!
Mňam, to by mi asi moc chutnalo 😀
Dokonalosť. Uložím si ho pre časy, keď si trúfnem na niečo takéto veľkolepé 🙂 PS: Moc by ma potešilo, keby si zavítala na môj úplne nový (a prvý) foodblog → https://nutri-licious.blogspot.sk/ x
Ten je ale opravdu krásný 🙂